пʼятниця, 14 червня 2013 11:32

Давньоримський цемент виявився міцнішим і екологічно чистішим від сучасного
5

Купол римського Пантеону
Фото: Фото: archae.ru
Зліва дfвній цемент. Містить вапно (біле), пемзe (жовте), лавe (темні фрагменти) та інші вулканічні матеріали. Праворуч, матеріал під електронним мікроскопом
Сучасні обертові печі для випалення сировини при виробництві цементу
Видобуток potsolan (Пуцолан) в Греції
Заливка давньоримського бетону

Аналіз римського цементу, зануреного протягом 2000 років в затоці Неаполя, показав, що він набагато довговічніший і менш обтяжливий для навколишнього середовища щодо основних видів цього будівельного матеріалу, які застосовують сьогодні.

"У середині 20-го століття, бетонні конструкції розраховувалися на 50 років", - розповідає Пауло Монтерея з Національної лабораторії Лоуренса в Берклі - відомої науково-дослідної установи при Міністерстві енергетики США. - Сьогодні ми проектуємо будівлі, які будуть існувати 100 або 120 років", - додає він.

Тим не менш, багато римських портів залишаються у відмінному стані вже більше 2000 років, незважаючи на дії хвиль і хімічний впливів від морської води.

Аналіз, проведений за допомогою методів спектроскопії та дифракції рентгенівських променів, показав, що завдяки вулканічним компонентам римський бетон не тільки був більш міцним, а й вимагав значно менше енергії для свого виробництва.

"Можна стверджувати, що нинішній цемент не є хорошим. Однак, ми вважаємо його настільки хорошим, що використовуємо його в обсязі 19 мільярдів тонн на рік. Проблема полягає в тому, що під час виробництва портландцементу в атмосферу викидається 7% вуглекислого газу всієї світової промисловості", - говорить доктор Монтеро, який очолює ці дослідження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії виявили нові могили етрусків

Портландцемент є джерелом "клею" для більшостісучасних бетонів. Він утворюється при нагріванні суміші вапняку та глини до температури в 1450 градусів за Цельсієм. Нагрівання вапняку звільняє діоксид вуглецю, а також гази від згоряння самого викопного палива, необхідного для нагрівання суміші.

На противагу цьому стародавні римляни використовували суміш вапна і вулканічного матеріалу. Вапно отримували з вапняку під час нагрівання його відносно низькою температурою 900 градусів, цей процес вимагав значно менше енергії в порівнянні з нинішнім.

У випадку будівництва підводних об'єктів, які повинні були протистояти корозії в морській воді, римляни дотримувалися незвичайної тактики, як показали нові дослідження: вапно змішували з вулканічним попелом, і заливали в дерев'яні форми. Коли ці форми занурювали в море, морська вода викликала екзотермічну хімічну реакцію, в якій у вапно додавалися молекули морської води, що вступають у реакцію з попелу, а це ставило всі інгредієнти цементу на місця.

Аналіз показав, що використовували попіл, який містив алюміній і створював надзвичайно стабільну кристалічну структуру в бетоні.

На даний час на ринку екологічно чистих бетонів виготовляються суміші на основі вулканічного попелу і золи вугільних електростанцій (летюча зола). Стійкість цих бетонів в довгостроковій перспективі не може бути повністю оцінено до закінчення аналізів римських бетонів, говорять дослідники.

Поки що доктор Монтейро пропонує частково замінити портландцемент і почати застосовувати вулканічний попіл potsolan (пуццолан), вулканічні відкладення якого в надлишку присутні в Неаполітанській затоці поруч з приморським містом Пуцціолі.

"Potsolan важливий для практичного застосування, - говорить дослідник. - Ми могли б замінити 40% світового споживання портландцементу. Джерела Potsolan є по всьому світу. Саудівська Аравія, наприклад, не має летючу золу, але за те у неї є гори potsolan.

Аналіз був опублікований в "Журналі Американського керамічного товариства" та "Американської Мінералогії".

Зараз ви читаєте новину «Давньоримський цемент виявився міцнішим і екологічно чистішим від сучасного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути