понеділок, 25 травня 2015 15:45

Давні мексиканці приправляли людське м'ясо спеціями - вчені

Давні мексиканці приправляли людське м'ясо спеціями - вчені
Фото: scientificrussia.ru

Група мексиканських істориків з Національного університету Мехіко і національного інституту антропології та історії під керівництвом Агіос Трухійо-Медероса (Aioze Trujillo-Mederos) спробувала відновити рецепт приготування людини, який використовували жителі сучасної Тлателькоміли (Мексика) в середині I тисячоліття до н.е. Свої результати учені опублікували в журналі Archaeometry.

Кістки зі слідами канібалізму були знайдені в районі Тлателькоміли ще в 1972 році. Знахідка включає пошкоджені кістки і черепи 18 чоловіків і жінок і датується приблизно 500 роком до н.е. Вже тоді стало зрозумілим, ці люди були спочатку вбиті, а потім з'їдені. Тоді ж учені звернули увагу на незвичайний колір кісток, вони були пофарбовані в червоний і жовтий кольори. У ході дослідження, проведеного Агіос Трухійо-Медеросом і його колегами, стала зрозуміла причина такого незвичайного забарвлення. Як показала дослідження вчених, частина людей була зварена, а частина смажилася. Це пояснює деяку різницю в цілості кісток. Крім того, під час приготування були використані спеції, наприклад, перець чилі і аннато (Bixa Orellana), завдяки використанню яких кістки і набували червонуватого відтінку.

Вчені відзначають, що схожим чином у сучасній Мексиці готують м'ясо тварин. Вчені також відзначають, що кістки з Тлателькоміли не єдиний приклад канібалізму, зафіксований на території Мексики. До цього ж періоду відноситься поховання в Тлатілько, де також є кістки зі слідами відділення м'яса незабаром після смерті, а також більш пізні випадки.

Однак, як кажуть вчені, у всіх них мова йде про так званий ритуальний канібалізм, коли людей вбивали під час церемоній. Зазвичай людина ніколи не була їжею для жителів цих місць. Також науковці зауважують, що ритуальний канібалізм зустрічався у суспільствах по всій земній кулі.

Зараз ви читаєте новину «Давні мексиканці приправляли людське м'ясо спеціями - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути