понеділок, 08 лютого 2016 15:30

Давні люди були гурманами

Давні люди були гурманами

Черепахи можуть бути десертом для людей, які жили близько 400 тисяч років тому в ізраїльській печері Кесем. Про це повідомляє видання "Наука и жизнь".

Мисливці-збирачі, які жили в епоху нижнього палеоліту на території сучасного Ізраїлю були не проти поласувати черепахами. Про це свідчать останки черепах з печери Кесем (12 км від Тель-Авіва).

Залишки панцирів черепах виявлені серед інших, вони присутні у всіх шарах печери, які відклалися в період між 420 і 300 тис. років тому. Судячи зі слідів на останках, більшу частину черепах смажили прямо в панцирах. В інших випадках панцир розбивали, а м'ясо обробляли, використовуючи кам'яні знаряддя.

"До цих пір вважалося, що люди палеоліту полювали і їли в основному велику дичину, а також рослинну їжу", - говорить професор Ран Баркай (Ran Barkai) з Тель-Авівського університету. Мешканці Кесем дійсно полювали в основному на великих тварин, таких, як дикі коні і лані; не цуралися і птахів.

Присутність черепах в меню людей палеоліту може розповісти про них деякі цікаві деталі. Швидше за все, неквапливу "дичину" добували ті, хто не міг бути корисним в інших видах полювання - люди похилого віку і діти. Тобто перед нами один з найдавніших ознак поділу праці.

Зараз ви читаєте новину «Давні люди були гурманами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути