понеділок, 04 лютого 2013 10:59

Давні індіанці будували кургани за 90 днів
5

План поселення Поверті-Пойнт, Луїзіана, ок. 2000 до н.е.
Фото: Фото: ruthenia.ru
Давній курган в Поверті Пойнт (Poverty Point), Луїзіана
Кургани Поверті-Пойнт: аерофотозйомка
Реставровані індіанські кургани в Маунд-Сіті
Насипи в Поверті-Пойнт - концентричні масивні (більше кілометра в діаметрі) земляні вали описані дослідниками як одна з найбільш значних споруд, споруджених архаїчною цивілізацією мисливців і збирачів

Археологи з'ясували, що спорудження гігантського кургану, який відноситься до комплексу Поверті-Пойнт, зайняло у стародавніх американців не більше 90 днів. Для того щоб укластися в такі короткі терміни, розрізненим групам мисливців і збирачів довелося об'єднатися.

Результати дослідження, проведеного вченими з Університету Вашингтона в Сент-Луїсі, опубліковані в журналі Geoarchaeology.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша столиця скіфів досі знаходиться під землею

Поверті-Пойнт - це ритуальний комплекс, розташований на березі річки Міссісіпі в штаті Луїзіана. Він був зведений давніми жителями Америки близько 3200 років тому і складається з безлічі земляних валів та курганів. Площа найбільшого з них, кургану А, налічує близько 50 тисяч квадратних метрів, а висота сягає 20 метрів.

Під час розкопок археологи прийшли до висновку, що курган був побудований за дуже короткий проміжок часу, оскільки його внутрішні шари не піддавалися ерозії і не розмивалися дощами. "Навіть у дуже посушливий рік його будівництво не могло тривати більше 3 місяців", - розповів Трістрам Кіддер, один з авторів роботи.

За розрахунками вчених, над будівлею кургану одночасно працювали не менше 3 тисяч працівників. Якщо врахувати, що з ними були члени їхніх сімей, то загалом на час проведення робіт в цій місцевості зібралося близько 9 тисяч стародавніх американців. "Мисливці і збирачі жили в групах по 25-30 чоловік, тому таке скупчення виглядає просто дивовижним", - підкреслив Кіддер.

Щоб звести курган, індіанцям знадобилося перемістити 238 тисяч кубометрів ґрунту. При цьому індіанці не знали колеса і не мали худоби. Як припускають дослідники, будівельники кургану переносили землю в плетених кошиках, передаючи їх з рук в руки. Це доводить, що мисливці та збирачі ефективно координували свої зусилля, незважаючи на відсутність держави

Зараз ви читаєте новину «Давні індіанці будували кургани за 90 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути