понеділок, 13 травня 2013 16:22

Данські археологи кремували поросят замість немовлят

Раніше для того, щоб зрозуміти, що відбувається з дитячими останками під час кремації, археологи використовували туші дорослих свиней. Тепер же датські вчені вирішили зробити цей експеримент більш наближеним до реальності і використовували для спалювання тушки поросят.

Величезну кількість поховань від раннього бронзового століття до раннього Середньовіччя було виявлено на території Данії. В основному всі останки померлих, виявлені в них, були свого часу кремовані, але досі серед них не зустрічалися кістки немовлят і дітей молодшого віку. Це залишалося головною головоломкою для датських археологів. Вчені точно знали, що обряд кремації останків був основним на території Данії від ранньої бронзи до прийняття Християнства. Так само відомо, що рівень смертності в той період серед немовлят був дуже високий. Тим часом кремованих останків немовлят не знаходили. Відповісти на це питання повинен був експеримент, проведений вченими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Норвегії знайшли наскельні написи бронзового століття (ФОТО)

Оскільки провести експеримент на останках справжніх немовлят не можна, для його здійснення були взяті тушки поросят, анатомічно схожі на людські. Для цього археолог-експериментатор Юргер Йохансен зібрав трупи трьох поросят різного розміру від 2300 грам до 5 кілограм. Головним у цьому досліді було зрозуміти, що відбувається з кістками новонароджених під впливом вогню. Цей експеримент мав допомогти не тільки археологам, а й судовим антропологам в розслідуванні майбутніх кримінальних злочинів.

Досвід показав, що кістки першого, найменшого поросяти, після перебування у вогні перетворилися на попіл і видимою залишилася тільки частина хребта й половина черепа. Решта останків представляли собою білий порошок. З кістками інших поросят сталося те ж саме.

Науковці дійшли висновку, що при термічному впливі кістки немовлят руйнуються і найменший дотик до них призводить до повного їхнього розпаду. По суті їх просто неможливо ретельно зібрати. І це вже не кажучи про те, що може статися з ними за пару тисяч років, які вони повинні були провести в землі.

Зараз ви читаєте новину «Данські археологи кремували поросят замість немовлят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути