вівторок, 21 травня 2013 16:10

"Бруд і сільське господарство йшли рука об руку" - фекалії як літописці історії

Автор: Фото: medieviste.livejournal.com
  Середньовічний туалет
Середньовічний туалет

Екскременти наших предків здатні розповісти чимало про міграції та способі життя людей, а також про їхню дружбу з кишковими паразитами.

Мало хто зрадіє, отримавши поштою екскременти, але археолог Пірс Мітчелл один з цих небагатьох. "Зразки надсилають з усього світу!" - хвалиться він.

На щастя для поштових працівників, фекаліям тисячі років. Це літопис історії людства, який здатний розкрити аспекти способу життя стародавніх людей, недоступні традиційній археології.

У минулому археологи дуже часто ігнорували вміст давніх вбиралень і муміфікованих кишечників. Ситуація змінилася з появою нових методів хімічного аналізу. Наявність вуглеводнів, наприклад, говорить про те, що давні люди палили вогнища і розчищали ліси.

Але найбільше здатні розповісти істоти, що збереглися всередині екскрементів, - зокрема яйця паразитичних черв'яків. "Це було звичайною справою, - каже біоархеолог Ендрю Джонс з Йоркського університету (Великобританія). - Часом 30-сантиметрові тварюки лізли буквально з кожного отвора, навіть з куточків очей".

Дозрілі паразити, що жили до того всередині прісноводних равликів, можуть занурюватися під шкіру людини, що зайшла у воду. Мисливці-збирачі і ранні землероби, схоже, не особливо турбувалися з цього приводу, але потім люди чомусь стали гидливими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У смітті Мартіна Лютера виявили котячі скелети

Пан Мітчелл, співробітник Кембріджського університету (Велика Британія), вивчав, можливо, найбільш ранній випадок зараження паразитом, що живе в сечовому міхурі. То були останки з Тель-Зейдана - сирійського городища віком 6,5 тис. років. "Тільки в теплій прісній воді, що повільно рухається, можна підхопити цю заразу, - зазначає пан Мітчелл. - Мабуть, можна говорити про те, що зрошення в тих місцях з'явилося набагато раніше, ніж прийнято вважати".

Звичайно, це далеко не факт, адже черв'як міг пробратися і всередину рибалки. Та й археологи не знайшли там ознак іригаційних каналів. Проте гіпотеза пана Мітчелла не позбавлена ??сенсу. Помічено, що в екскрементах мисливців-збирачів паразити зустрічаються рідко - менше ніж в 1% випадків. А 7 тис. років тому нематоди і власоглави стали заражати людину частіше - якраз у часи поширення обробки землі. Обидва різновиди паразитів мешкають в кишечнику, а їхні яйця разом з екскрементами викидаються в навколишнє середовище, де здатні прожити до 10 років, поки їх випадково не з'їдять тварини, які нічого не підозрюють. На нових місцях з яєць з'являються нові черв'яки, які відкладають нові яйця, і історія повторюється.

Так от, нематоди та власоглави - індикатори бруду, зазначає Карл Рейнхард з Університету штату Небраска в Лінкольні (США). Люди перейшли на осілий спосіб життя, а так як ні рук, ні овочів ніхто не мив, яйцям паразитів не треба було довго чекати попадання в затишний кишечник.

Не всі згодні з цією теорією. Наприклад, пан Джонс нарікає на брак зразків епохи привласнюючого господарства, та й паразити можуть бути відсутні в калі просто через те, що вони розпалися з часом. "Сьогоднішні людиноподібні мавпи, які ведуть приблизно той же спосіб життя, що й мисливці-збирачі, повсюдно страждають від тих же фекальних паразитів, тому логічно припустити, що наші предки не були винятком", - говорить учений.

Пан Рейнхард і його однодумці відмітають цю точку зору, стверджуючи, що мають добре збережені зразки всіх епох. Однак вони спантеличені величезною кількістю зразків з Америки, які не відповідають теорії про те, що бруд і сільське господарство йдуть рука об руку. У фекаліях з Чилі, Перу, Бразилії, Мексики та Північної Америки, що відносяться до часів ранніх землеробів, дуже мало слідів хробаків в порівнянні з європейськими та азіатськими зразками.

Науковці було подумали, що паразитам не вдалося дістатися до Америки, але потім власоглава таки виявили в американських екскрементах віком 7 тис. років. Тоді виникла інша гіпотеза: фермери Нового Світу, можливо, навчилися захищатися від зараження. По-перше, у фекаліях індіанців виявлено більше слідів лікарських трав. По-друге, щільність населення в Америці була нижчою. По-третє, тамтешні фермери не розкидали екскременти по полях.

Але в 15 столітті в Америці з'явилися брудні європейці. Вивчення вигрібних ям (наприклад, в місті Олбані в США) показало швидке зростання зараження нематодами і власоглавами незабаром після прибуття колоністів.

З фекальними паразитами вдалося більш-менш справитися тільки в 19 - початку 20 століття, з введенням каналізаційних систем у Європі та Америці і пропагандою гігієни.

Археологи майбутнього навряд чи дізнаються про нас так само багато за паразитами, які залишилися від нас , зате в їхніх руках будуть більш точні методи хімічного аналізу. пан Джонс вважає, що їх вразить різноманітність нашого раціону, а також величезна кількість м'яса і мала - клітковини. "Швидше за все, вони прийдуть до висновку, що ми страждали запорами і ожирінням", - підсумовує вчений.

Зараз ви читаєте новину «"Бруд і сільське господарство йшли рука об руку" - фекалії як літописці історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути