Ексклюзиви
пʼятниця, 05 вересня 2014 15:04

Битві на Марні зірвала план наступу німців на Європу 100 років тому

100 років тому цього дня відбулася битва на Марні.

Автор: ukrmap.su
 

5 вересня 1914 року об'єднані англо-французькі війська під командуванням генерала Жозефа Жоффра зупинили наступ німецьких армій на річці Марна за 50 кілометрів від Парижу і почали контратаку. Наступного дня битва, в котрій брали участь близько мільйона осіб, змінила свій хід і 9 вересня план німців на швидке завоювання Франції повністю провалився - війна на Західному фронті набула позиційного характеру.

Після великої кількості перемог у серпні 1914 року німецьке командування прийняло рішення форсувати події на Заході, поки Росія не встигла провести повну мобілізацію і зібрати необхідні сили на Східному фронті. Німці досить швидко зайняли Бельгію і на початку вересня практично без перешкод форсували ріку Марна, що на північний-захід від Парижа.

5 вересня, під загрозою нальотів німецької авіації, французький уряд був евакуйований в Бордо.

Швидко відступаючи, франко-британські війська були не взмозі підготувати котратаку, але завдяки інформації, отриманій від полоненого німецького офіцера, стало відомо, що німецька 1-а Армія генерала фон Клюка планує штурм Парижа. 5 вересня, випереджаючи суперника, французька 6-а Армія під командуванням генерала Мішеля-Жозефа Монорі ударила у фланг супротивника в районі ріки Марна. Фон Клюк розвернув війська, щоб відбити атаку і тим самим оголив 50-кілометрову ділянку фронту, куди наніс удар британський Експедиційний корпус. В цей же час на заході французька 9-а Армія атакувала німецьку 3-ю армію.

Протягом трьох днів битва точилась на ділянці фронту довжиною 160 кілометрів. Під натиском німців французька 6-а Армія відступила до Парижа настільки близько, що поповнення для неї підвозили 600 паризьких таксі. Але 9 вересня німці почали відступати на центральній ділянці боїв, а 11 вересня завдяки успішним діям британського Експедиційного корпусу хід бою вдалося переломити і змусити німців до відступу по всьому фронту. Вони відступили на 60 кілометрів і намагались закріпитись у наспіх виритих траншеях. Наступні контратаки з обох боків практично не змінювали розстановку сил і позиційна війна, до котрої перейшли обидві ворогуючі сторони, тривала зі змінним успіхом і привела до того, що траншеями було перекопано весь Північний Схід Франції аж до Атлантичного океану і Бельгії.

Нагадаємо, що битва на Марні, в котрій за шість днів пораненими і вбитими було втрачено з обох боків близько 100 тисяч чоловік, стала однією із найжахливіших трагедій Першої Світової війни. Вона змінила хід подій у Західній Європі і розвіяла надії на швидке закінченя війни. До кінця 1914 року на фронтах Першої Світової війни загинуло більше мільйона солдат різних національностей, а окопна війна на Західному фронті, що пролягав по півночі Франції і в Бельгії розтягнулась на наступні чотири роки.

Зараз ви читаєте новину «Битві на Марні зірвала план наступу німців на Європу 100 років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути