четвер, 12 грудня 2013 18:32

Білоруси масово служили в УПА

Білоруси масово служили в УПА

Програма і тактика білоруського варіанта ОУН (б) були повністю списані у бандерівців, вважає історик Роман Клявець.

Під час визвольної боротьби Головне командування УПА цілеспрямовано здійснювала етнонаціональних політичну діяльність. Цей вид політичної діяльності бандерівців був одним з найголовніших, вважає історик.

Ще до початку збройного конфлікту між Гітлером i Сталіним у серпні 1939 року в постановах Римського великого збору ОУН уперше з'являється ідея боротьби поневолених тоталітарним радянським режимом народів. Надалі ця концепція розвивалася як у постановах ОУH-УПА (б), так i в аналітично-теоретичних працях українських публiцистів i істориків протягом існування повстанської apмiї.

Тому українські націоналісти фракції Бандери в усі періоди збройної боротьби проти німців, совєтів i поляків виступали за тісне посилення співпраці між поневоленими народами, під якими малися на увазі передусiм Білорусь, кpaїни Прибалтики, Кавказу й Азії, а гасло УПА "Свободу народам, свободу людині!" стало невід'ємною складовою ідеології українського націоналізму.

Історик Уладiмір Гуленко стверджує, що в Дiвiнськiм районі Брестської області бандерівці домінували повністю: так чи інакше з УПА там були пов'язані близько 3 тисяч осіб.

Але цю цифру могли скласти білоруські й бульбівські - отамана Бульби-Боровця - відділи, які чекісти позначали як бандерівські. Наприклад, білоруські загони Гречки на Пiншчині та Єрмака на Кобриньшчині, ймовірно, не були в підпорядкуванні УПА (б) i діяли самостійно.

За матеріалом Історична правда

Зараз ви читаєте новину «Білоруси масово служили в УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути