середа, 04 червня 2014 12:00

Берестяні грамоти кінця XIII століття знайшли у Великому Новгороді

За припущенням вчених, раніше на місці розкопок стояли чотири багаті садиби.

Дві берестяні грамоти кінця XIII - початку XIV століття знайшли у Великому Новгороді. Одна з них містить реєстр товарів із згадкою грошових мір - рублів і "шкірок куниць", повідомив начальник археологічної експедиції, науковий співробітник інституту археології РАН Олег Олєйніков.

Автор: diletant.ru
 

"На Русі окрім рублів грошима служили хутра цінних хутрових звірів - куна (шкіра куниці), а замість дрібної монети часто використовували вуха, лоби і морди куниць і білок, - сказав вчений. - Другий фрагмент може виявитися просто дитячим малюнком, там зображена ялиночка і надряпані букви, можливо, ім'я - Йоким".

Як розповів представник археологічної експедиції, розкопка знаходиться на Великій Московській вулиці в центрі Великого Новгорода: за припущенням вчених, раніше на цій площі в 300 кв метрів стояли чотири багаті садиби.

"Берестяні знахідки зроблені на глибині 4 метрів, попереду у нас ще два метри розкопок - саме найбільш багаті шари XI - XII століть", - уточнив Олєйніков.

Менш ніж за 20 днів роботи археологи знайшли понад тисячу унікальних предметів і фрагментів. В їх числі - 10 висячих печаток, мощевик у формі хреста із зображенням Спасителя і Богоматері, бронзова накладка із зображенням гусляра і воїнів, що слухають його, жіночі прикраси, ймовірно, із золота.

Зараз цінні знахідки відправлені на реставрацію в Новгородський археологічний центр, а після консервації до їх вивчення приступлять в Російській академії наук.

"Останні берестяні грамоти у Великому Новгороді були знайдені два роки тому на Троїцьких розкопках на південь від Кремля, минулий рік таких знахідок не приніс", - повідомив керівник Центру з організації і забезпечення археологічних досліджень Новгородського державного об'єднаного музею-заповідника Сергій Трояновський.

За його словами, за сезон 2012 року вчені знайшли 32 берестяні грамоти, які виявилися діловим листуванням.

Зараз ви читаєте новину «Берестяні грамоти кінця XIII століття знайшли у Великому Новгороді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути