четвер, 15 травня 2014 16:31

Австрійська влада віддасть будинок Гітлера мігрантам
2

Фото: independent.co.uk

Австрійська влада знайшла, кому віддати особняк, в якому народився фюрер. Будинок, в якому народився Гітлер, в австрійському місті Браунау-ам-Інн не дає спокою владі і громадськості.

15 травня стало відомо, що у будівлі вже в найближчий час може розміститися центр інтеграції для мігрантів Volkshilfe ("Народна допомога"). У нім новоприбулі в країну зможуть відвідувати мовні курси і різні заходи. Австрійська влада зараз веде переговори з власницею, угода може бути укладена найближчим часом.

Така пильна увага до будівлі викликана бажанням влади покласти край суперечці про те, що ж з ним робити.

Все розпочалося з того, що у 2012 році власниця будинку, Герлінда Поммер, вирішила продати триповерховий особняк за €2,2 млн. При цьому будинок з 1972 року знаходиться в оренді у МВС Австрії, щомісячно поліцейські перераховують власниці €4,7 тис. "Народна допомога" буде орендувати будівлю не у власниці безпосередньо, а у міністерства.

Поліція декілька десятиліть тому вибрала цей особняк не випадково. Як розповів голова прес-служби МВС Австрії Карл-Хайнц Грундбек, це було зроблено, щоб неонацисти не могли його використати в ролі культового місця. При цьому самі поліцейські лише здають будівлю в оренду, ніяких служб МВС в ньому не розташовуються.

Як тільки стало відомо про намір фрау Поммер продати будинок, депутат австрійського парламенту, соціал-демократ Гаррі Бухмайєр створив робочу групу із представників різних політичних партій, яка і визначила майбутнє особняка.

До вересня 2011 року у будинку розташовувалася благодійна організація, що допомагає дітям з розумовими і фізичними відхиленнями.

У 1880-х роках (Гітлер народився в 1889-му) на першому поверсі будівлі була пивна "У Поммерів", а сім'я Шикльгруберів знімала кімнату на другому поверсі. У 1938 році партійний бонза Мартін Борман відкрив в особняку музей нацистського мистецтва. У 1952 році будівлю повернули історичним власникам - сім'ї Поммерів.

Відтоді у будівлі побували міська бібліотека, школа, банк, технічний інститут і благодійний центр. Поряд з будинком зарито камінь, привезений з каменоломні концтабору Маутхаузен. На камені напис: "За свободу, світ і демократію. Не допустимо фашизму знову, мільйони вбитих воліють до нас".

Зараз ви читаєте новину «Австрійська влада віддасть будинок Гітлера мігрантам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути