середа, 06 липня 2016 16:35

Археологи виявили найдавнішу зарплатну відомість

Археологи виявили найдавнішу зарплатну відомість

Археологи розшифрували записи на глиняній табличці і дізналися, що працівникам давнього Урука платили пивом.

Розшифровка записів на глиняній табличці віком 5 тис. років показала, що працівникам в Уруку (одне з міст стародавньої Месопотамії) поденно платили пивом. Кількість подряпин на поверхні таблички означали кількість судин з напоєм, які видавали певному працівнику. Фактично, це найдавніша зарплатна відомість. Про це повідомляє Science Alert.

Дана табличка є однією з найдавніших в регіоні. На ній присутні два знаки: голова людини, яка їсть з миски (пайок), і конічну посудину (пиво).

Вчені відзначають, що пивом працівникам платили не тільки в Месопотамії. У Стародавньому Єгипті, наприклад, деякі будівельники пірамід отримували 4-5 літрів напою в день. Виплати алкогольними напоями не малі на меті споювати працівників, аби зробити їх покірнішими. У давнину алкоголь сприймався як важливе джерело поживних речовин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канадський вчений виявив найдавніший у світі рис

Урук - стародавнє місто-держава шумерів у південному Дворіччі, засноване в 3 тис. до н. е. Урук став першим містом Месопотамії. Навколо нього звели стіну - це свідчило про те, що він став містом, а не просто поселенням. У ньому проживали до 6 тис. осіб. Місто було храмовим і військовим центром регіону.

Як повідомляли раніше, в околицях древнього міста Мачу-Пікчу (Перу) виявили невідомі раніше наскельні малюнки. Знахідки, ймовірно, стосуються доінкового періоду.

Зараз ви читаєте новину «Археологи виявили найдавнішу зарплатну відомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути