понеділок, 11 березня 2013 13:20

Археологи стверджують, що знайшли останки сестри Клеопатри

Автор: Фото: Adrian Dennis/AFP/Getty Images
  Одна із статуй Клеопатри в Лондоні, квітень 2001 р.
Одна із статуй Клеопатри в Лондоні, квітень 2001 р.

1904 року археологи почали розкопки стародавнього міста Ефес. Усередині руїн була знайдена восьмикутна усипальниця, в якій були виявлені кістки молодої жінки. Хільке Тур, археолог з Австрійської академії наук, вважає, що усипальниця за своєю формою відтворювала Олександрійський маяк, одне з семи чудес древнього світу.

"У той час, коли я займалася вивченням архітектури будівлі, не було відомо, кому належав цей скелет. Через деякий час я виявила записи окремих древніх істориків, в яких говорилося, що  в 41 р. до н. е. В Ефесі була вбита Арсіноя IV , сестра Клеопатри. Її вбили Клеопатра зі своїм римським коханцем Марком Антонієм", - розповіла Тур в інтерв'ю газеті.

Вона додала: "Судячи з конструкції й обробки, ця будівля відноситься до другої половини I століття до н. е. Я зібрала всі елементи головоломки воєдино".

Арсіноя IV була молодшою ??сестрою Клеопатри, цариці з династії Птолемеїв, яка стала останнім фараоном Єгипту. Вона жила в період з 69 р. до н.е. по 30 р. до н.е. Вважається, що Клеопатра вбила її, побоявшись загрози для своєї влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Теорії про неземне походження пірамід є дурницею - єгиптолог

"В давнину звичайних людей не ховали в межах міста. Це було привілеєм лише особливих осіб - людей аристократичного походження або громадян, що мали особливі заслуги перед містом. Тож це тіло повинно було належати особливій людині. Крім того, скелет належав жінці", - пояснила Тур.

Череп скелета "був вилучений для проведення тестів; він пропав в Німеччині під час Другої світової війни. Однак є фотографії скелета і записи, зроблені вченими, які вивчали його", - додала Тур. Вона прийшла до висновку, що у Арсеної була африканська мати, але таке твердження є спірним.

"Ми вивчили цю справу. Реконструювати череп, на підставі вимірів, зроблених у 20-х роках 20 століття, ми визначили етнічне походження Арсеної", - розповів Девід Мідоу, фахівець з античності і викладач із Канади, згідно з сайтом Discovery.com.

Професор Кембриджу Мері Берд також відзначала, що Арсіноя і Клеопатра могли мати різних матерів. "У такому випадку питання про етнічне походження залишається відкритим", - заявила вона.

Зараз ви читаєте новину «Археологи стверджують, що знайшли останки сестри Клеопатри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути