пʼятниця, 01 червня 2012 18:33

Археологи шукатимуть палац княгині Ольги

Біля Вишгорода Київської області українські вчені почнуть пошуки заміського палацу княгині Ольги і місця поховання святих Бориса і Гліба. Про це повідомляє "Дзеркало тижня".

Про це було оголошено вчора на XVIII науково-практичный конференції "Старожитності Вишгородської землі", яка проводилася з нагоди 80-річчя утворення Київської області.

Засновниками цього проекту стали Інститут археології Національної академії наук України, Вишгородський історико-культурний заповідник і Центр культури та історії Київської Русі "Парк Київська Русь".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київська Русь на початку X століття: як "викручувався" літописець

Представник Інституту археології Всеволод Івакін повідомив, що в рамках проекту вже зроблено перші кроки - проведено розвідувальне шурфування, яке істотно доповнило дані про історичну топографію древнього Вишгорода. Крім того, був знайдений ряд унікальних артефактів.

"Ми віримо, що знайдемо на Вишгородський землі заміську резиденцію княгині Ольги і поховання Бориса і Гліба", - сказав президент Парку Володимир Янченко.

Перша літописна згадка про Вишгороді пов'язана саме з Ольгою. "Бе бо Вишегород град Вользін (Ольжин)", - писав літописець. Місто було уділом Ольги і її улюбленим місцем.

Багато хто сьогодні помилково вважає місцем палацу Ольги так звану "київську ротонду" на Старокиївській горі. Але вона найімовірніше була збудована у 12 столітті.

Автор: Фото: svjatoslav.kiev.ua
  Сліди палацу на Старокиївській горі - "ротонда"
Сліди палацу на Старокиївській горі - "ротонда"

Зараз ви читаєте новину «Археологи шукатимуть палац княгині Ольги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути