четвер, 20 листопада 2014 15:25

Японські вчені повідомляють про сенсаційну знахідку під час розкопок кургану в префектурі Нара
2

Іранська чаша, що наледить до епохи Сасанідів
Фото: http://ajw.asahi.com/
Давньоримська тарілка, ІІ ст. н.е.

Під час розкопок в кургану в префектурі Нара вчені виявили скляну тарілку, яка була виготовлена в Римській імперії. Там же знайдена чаша, яка походить з Ірану епохи Сасанідів.

Знахідки були зроблені в кургані №126 в групі Ніідзава Сендзука (Niizawa Senzuka). Він датується кінцем V століття. Тарілка має в діаметрі 14,1-14,5 см, чаша - 8 см (її висота - 7 см).

Щоб визначити хімічний склад виробів, дослідники використовували рентгенофлуоресцентний аналіз. Наявність оксиду натрію та піску з оксиду кремнію і вапна, які були виявлені в тарілці, вказують на її середземноморське походження. Такий склад характерний для виробів епохи Римської імперії та візантійського часу.

Тарілку також досліджували за допомогою жорсткого синхротронного випромінювання. Аналіз показав наявність сурми, яка в римських скляних виробах не зустрічається раніше II століття. На думку дослідників, тарілка в цілому була виготовлена не пізніше II століття.

"Ця тарілка була, ймовірно, виготовлена в районі Середземного моря і потім привезена в державу Сасанідів. Після того, як її там розписали, вона, ймовірно, потрапила до Японії ", - каже Йосінарі Абе (Yoshinari Abe), керівник дослідження, доцент кафедри аналітичної хімії Наукового університету Токіо (Tokyo University of Science).

За словами вчених, хімічний склад чаші такий же, як і в фрагментів скляних виробів з розкопок палацу в Ктесифоні, столиці держави Сасанідів. Про точне датування чаші нічого не говориться.

"Японія енергійно торгувала з іншими країнами й [останні знахідки] засвідчують це. Оскільки скляна тарілка могла бути спочатку привезена в Центральну Азію, не дивно, що існує часовий проміжок [між її виготовленням і появою в Японії]", - каже професор Такасі Танііті (Takashi Taniichi) з університету Санйо Гакуен.

Зараз ви читаєте новину «Японські вчені повідомляють про сенсаційну знахідку під час розкопок кургану в префектурі Нара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути