середа, 03 вересня 2014 09:19

Англія і Франція спрямували агресію Німеччини проти СРСР на початку війни

Автор: calend.ru
 

75 років тому в цей день Великобританія і Франція оголосили війну фашистській Німеччині.

3 вересня 1939 року Уряди Великобританії і Франції виступили із заявою про оголошення війни фашистській Німеччині.

Великобританія брала участь у Другій світовій війні з самого її початку, коли оголосила війну Німеччині і до самого її кінця, тобто до дня підписання Акту капітуляції Японії - 2 вересня 1945 року.

Першим кроком Великобританії у військових діях стали скинуті на територію Німеччини 13 тонн антифашистських листівок. Великобританія мала сильний флот і повітряні війська. Чисельність британської армії становила 1,27 млн​​. чоловік.

Франція почала збройну боротьбу через два тижні після оголошення війни. Французький план ведення війни проти Німеччини, відповідно до військової доктрини французького командування, передбачав оборону на "лінії Мажино" і вступ військ в Бельгію і Нідерланди, з метою захисту портів і промислових районів Франції та Бельгії.

Зовнішньополітичний курс обох держав з початку війни до травня 1940 року мав в основі своїй розрахунок на примирення з фашистською Німеччиною на грунті антикомунізму і напрям її агресії проти СРСР. Тому, незважаючи на оголошення війни, французькі озброєні сили і британські експедиційні війська не були в дії 9 місяців.

Протягом цього періоду, що отримав назву "дивної війни", гітлерівська армія вела підготовку до наступу проти країн Західної Європи. Активні військові дії з кінця вересня 1939 року велися лише на морських комунікаціях.

Для блокади Великобританії гітлерівське командування використовувало сили флоту, особливо підводні човни і великі кораблі (рейдери). З вересня по грудень 1939 року Великобританія втратила від ударів німецьких підводних човнів 114 суден, а в 1940 році - 471 судно, німці ж в 1939 році втратили лише 9 підводних човнів.

Удари по морським комунікаціям Великої Британії призвели до втрати до літа 1941 року третини тоннажу британського торгового флоту і створили серйозну загрозу економіці країни.

Зараз ви читаєте новину «Англія і Франція спрямували агресію Німеччини проти СРСР на початку війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути