середа, 11 червня 2014 09:00

"Якщо євреї хочуть війни - ласкаво просимо!" - 47 років по закінченню Шестиденної війни
6

Фото: jhist.org

47 років тому цього дня закінчилась Шестиденна війна Ізраїлю з Сирією, Єгиптом та Йорданією, на боці котрих виступили також Ірак, Алжир та Кувейт.

В ході бойових дій Ізраїль завоював Синайський півострів, Сектор Газа, Західний берег ріки Йордан, Східний Єрусалим і Голанські висоти, в 2,5 рази збільшивши свою довоєнну територію.

В 1964 році за підтримки Ліги арабських держав була створена Організація звільнення Палестини (ОЗП), що мала на меті знищення Ізраїлю як держави і сіоністської присутності в Палестині.

Більшість її воєнізованих формувань базувалось в Йорданії. В кінці травня Абдель Насер і керівник ОЗП Ахмед Шукейрі закликали арабські країни атакувати Ізраїль і "скинути євреїв в море, знищивши як націю".

"Якщо євреї хочуть війни - ми говоримо їм: "Ласкаво просимо"! Нехай прийдуть і переконаються, наскільки сильний Єгипет"! - заявляв перед багатотисячним натовпом Насер.

"Перемігши, ми допоможемо євреям, що вижили, повернутися назад в Європу. Втім, сумніваюся, що хтось виживе", - обіцяв на іншому мітингу голова виконкому Організації Звільнення Палестини Ахмед Шукейрі.


Напружена військова обстановка змусила Ізраїль нанести 5 червня 1967 року повітряні та наземні удари. Першим постраждав Єгипет - за день знищили 304 з 419 єгипетських літаків і 6 авіабаз; розгромили ВПС Йорданії та Сирії, завдали удари по авіабазах Іраку.

9 червня президент Єгипту Насер заявив про свою відставку, звинувативши країни Заходу у таємній участі у війні на боці Ізраїлю. Наступного дня соціалістичні Болгарія, Угорщина, Польща, СРСР, Чехословаччина та Югославія розірвали дипломатичні стосунки з Ізраїлем і зажадали скликання спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН.

10 червня Рада Безпеки ООН добилася припинення вогню всіх ворогуючих країн - Ізраїль погодився на припинення бойових дій того ж дня, а Єгипет - наступного, 11 червня 1967 року.

За шість днів війни Ізраїль в 2,5 рази збільшив свою територію, втративши в бойових діях 779 чоловік убитими, втрати арабських країн були значно суттєвішими - 11 500 тисяч вбитих єгиптян, 2500 - сирійців, 696 - йорданців і 10 - іракців.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо євреї хочуть війни - ласкаво просимо!" - 47 років по закінченню Шестиденної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути