четвер, 05 квітня 2012 16:26

"Якщо на шкільних зошитах з'являється зображення Сталіна, це подібно до свастики Гітлера" - видавець

Російський видавець відмовився вилучити зошит для школярів із зображенням колишнього радянського диктатора Йосипа Сталіна на обкладинці, – повідомляє The Guardian.

Члени Громадської палати Росії, Комітету державного контролю, а також московські чиновники критикують зошит, на якому зображений Сталін у військових регаліях.

Ці зошити з портретом Сталіна та золотим тисненням випущені в серії "Великі імена Россії" видавництвом "Альт", у якій вийшли зошити з Іваном Грозним, Володимиром Леніним, Кутузовим, Жуковим, Нахімовим, Юрієм Гагаріним та іншими історичними персонажами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Онук Франка у випускному альбомі заклеїв фото Сталіна портретом діда

Головний редактор видання "Література" Сергій Волков порівняв розміщення портрету Сталіна на зошитах з нацистською символікою. "Що би ви не думали про цю людину, ніхто не може заперечити той факт, що при Сталіні загинула велика кількість людей. Якщо на шкільних зошитах з'являється зображення цієї людини, на мою думку, це подібно до свастики Гітлера", - зазначив він.

За його словами, і Сталін і Гітлер в 20 столітті скоїли жахливі злочини, і той факт, що Росія не засудила злочини сталінського режиму, її не прикрашає.

Видавці ж серії говорять про зошити, як про продукт корисний, популярний та комерційно успішний.

"Громадська палата не є законодавчим органом і висловлює приватні думки її представників, – говорить Артем Білан, арт-директор "Альту", – Їхня думка дуже контрастує з думкою більшості громадян Росії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович використовуватиме технологію Сталіна"

Він навів у приклад результати загальнонаціонального телевізійного конкурсу, який проходив чотири роки тому за зразком проекту ВВС "Великі британці". Тоді на третьому місці опинився саме Сталін, поступившися тільки Олександру Невському та Петру Столипіну.

Багато хто говорить про повторну "сталінізацію" в Росії. Три роки тому відремонтована станція метро в Москві була відкрита великою цитатою зі Сталіна. Минулого ж літа, члени Комуністичної партії відкрили бюст Сталіну в центрі Пензи.

Зараз ви читаєте новину «"Якщо на шкільних зошитах з'являється зображення Сталіна, це подібно до свастики Гітлера" - видавець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути