середа, 11 червня 2014 11:23

Як з'явився "коктейль для Молотова"

Автор: topwar.ru
 

Нарком закордонних справ СРСР В'ячеслав Михайлович Молотов (справжнє прізвище - Скрябын) не винаходив славнозвісну запальну суміш.

Звучна в останні місяці з теле- і радіоприймачів назва "Коктейль Молотова" зберегла в народній пам'яті партійний псевдонім народного комісара закордонних справ.

Придумали цю зброю фіни напередодні радянсько-фінської війни для поразки танків. Творець бомби - капітан Ееро Куйттінен. Фіни ж дали ручній бомбі цю іронічну назву у відповідь на заяву Молотова про те, що радянська армія не бомбить Фінляндію, а всього лише скидає їжу голодуючим фінам. Ця заява викликала широкий резонанс у фінів, які стали називати бомбардування "кошиками з хлібом від Молотова", а свої запальні пляшки з горючою сумішшю - "коктейлями для Молотова".

Ееро Куйттінен в 1937-му році, задовго до військового конфлікту ініціював промислове виробництво ним же сконструйованої "бензинової бомби", призначеної для знищення радянських танків. Щоб рідина прилипала до броні і при горінні досягала більш високої температури, капітан придумав додати у бензин невелику кількість присадок.

Запальний засіб "Коктейль для Молотова" називався так тому, що саме Молотову як голові зовнішньополітичного відомства довелося обгрунтовувати на переговорах пропозиції про зміну кордону в зв'язку з тим, що "фінляндський уряд заплутався у своїх антирадянських зв'язках з імперіалістами", надаючи на своїй території злітно-посадочні смуги фашистському люфтваффе. Не добившись розуміння, радянський нарком оголосив про розрив Пакту про ненапад з Фінляндією.

Незабаром ця зброя стала відома у всьому світі як найлегший спосіб підпалювати танки.

У книзі Че Гевари "Партизанська війна" приведений рецепт виготовлення "коктейля Молотова": залити в пляшку горючу суміш - три частини бензину на одну частину моторного мастила.

Зараз ви читаєте новину «Як з'явився "коктейль для Молотова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути