Ексклюзиви
вівторок, 28 липня 2015 14:52

Як будували Емпайр-Стейт-Білдінг - вражаючі фотографії
25

Фото: bigpicture.ru

Сьогодні вашій увазі пропонуємо дізнатися, як будувався Емпайр-Стейт-Білдінг в Нью-Йорку. Автором дивовижних фотографій будівництва є Льюїс Вікес Хайн.

Земляні роботи на ділянці почалися 22 січня 1930 року, а спорудження хмарочоса стартувало 17 березня, в День святого Патріка. На будівництві працювали 3400 робітників (переважно емігранти з Європи) і кілька сотень будівельників-монтажників сталевих конструкцій з племені могавків, які приїхали з резервації Канаваке поблизу Монреаля.

Вежу вдалося побудувати всього за 410 днів - рекордний для того часу термін, адже висота її становила 381 метр до даху і 443,2 метра до верхівки шпиля.

За тиждень будувалися приблизно чотири з половиною поверхи. Рекордними стали десять днів, коли були зведені 14 поверхів. Поспіх був зрозумілий: двоє інших хмарочоса, що претендували на титул найвищих будівель в світі, - вежа на Уолл-стріт, 40 і Крайслер-білдінг - були вже побудовані. Організаторам будівництва Емпайр-Стейт-Білдінг дуже хотілося наздогнати і перегнати суперників.

Проект фінансувався Джоном Раскобом і П'єром Дюпоном, президентом компанії DuPont.

Робітники працювали без всякої страховки. Під час будівництва трапилося шість смертельних нещасних випадків серед робітників.

Офіційне відкриття вежі відбулося 1 травня 1931 року. Стрічку перерізали діти губернатора Сміта. Включив світло в будівлі президент США Герберт Гувер, натиснувши на кнопку в Вашингтоні.

Під час будівництва було використано десять мільйонів цегли і 700 кілометрів кабелю. У вежі 6500 вікон і 73 ліфта. Будівля важить 331 000 тонн, побудована на двоповерховому фундаменті і підтримана сталевою конструкцією вагою в 54 400 тонн.

41 рік Емпайр-Стейт-Білдінг був найвищою будівлею в Нью-Йорку і 23 роки - найвищою спорудою у світі.

Зараз ви читаєте новину «Як будували Емпайр-Стейт-Білдінг - вражаючі фотографії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути