вівторок, 09 лютого 2016 10:30

98 років тому Україна вийшла на міжнародну арену

98 років тому Україна вийшла на міжнародну арену

Берестейський мир (Брест-Литовський мирний договір),угода між Українською Народною Республікою з одного боку та Німеччиною, Австро-Угорщиною, Туреччиною і Болгарією з іншого, що була підписана підписаний 27 січня (9 лютого) 1918 у Бересті. Про це повідомляє ТСН.

Саме Брест-Литовський мирний договір був першим мирним договором у Першій світовій війні. Договір врятував УНР від поглинення більшовицькою Росією, а Росії вийшла з Першої світової війни.

Центральна Рада перебувала у складному становищі, оскільки її діячі побоювались, що в разі підписання мирної угоди більшовиків з німцями ніким не визнана УНР може стати розмінною монетою для більшовиків і трофеєм переможців. Тому 25 грудня 1917 р. делегація УЦР на чолі з Г. Голубовичем прибула до Бреста і розпочала самостійні переговори з країнами Четвертного блоку.

Згідно з договором умови були наступними: УНР виходила з Першої світової війни, УНР було визнано незалежною, рівноправною державою, Холмщина та Підляшшя входили до складу України, Німеччина і Австро-Угорщина зобов'язувались допомогти УЦР звільнити територію України від більшовиків, УНР зобов'язалась постачати в Німеччину та Австро-Угорщину їжу, що була потрібна для населення.

На нараді керівників провідних партій — есерів і соціал-демократів — було визначено делегацію УНР у складі прем'єр-міністра Всеволода Голубовича (голова), Миколи Левитського, Миколи Любинського, Михайла Полоза і Олександра Севрюка. 1 січня 1918 року делегація прибула у Брест-Литовськ і поставила питання про свою участь у переговорах, наполягаючи на самостійному статусі.

Ініціатива у мирних переговорах з Німеччиною та її союзниками належала більшовицькій Росії. 3 грудня 1917 року Раднарком РСФРР звернувся з відповідною пропозицією до Берліна, 15 грудня 1917 року обидві сторони уклали перемир'я, після чого в штабі німецьких військ у Брест-Литовську почалися мирні переговори.

Сторони відмовлялися від взаємних претензій на відшкодування збитків, спричинених війною, обмінювалися військовополоненими і зобов'язувалися відновити взаємні економічні відносини.

За умовами договору, укладеного з Росією 3 березня 1918 р., Раднарком зобов'язувався визнати законність уряду УЦР на території України і укладений ним договір із країнами Четверного союзу, Росія повинна була негайно вивести свої війська з УНР, припинити будь-яку агітацію і пропаганду проти уряду, громад та установ УНР, укласти з нею мирний договір.

Укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність, дозволила затримка російсько-більшовицьких нападників у бою під Крутами.

Отже, договір від 9 лютого 1918 року означав вихід УНР на міжнародну арену. Але неспроможність УЦР виконувати в повному обсязі господарські статті договору призвели до наростання суперечностей між УЦР і австро-німецьким командуванням в Україні, відтак до падіння демократичної УНР і появи гетьманського уряду Павла Скоропадського.

Зараз ви читаєте новину «98 років тому Україна вийшла на міжнародну арену». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути