четвер, 11 серпня 2016 17:40

97 років тому виникла Веймарська республіка

97 років тому виникла Веймарська республіка

11 серпня 1919 року президент Німеччини Фрідріх Еберт підписав нову конституцію.

Документ прийняли у Веймарі 31 липня Національними установчими зборами. Це стало початком нового етапу існування Німецької держави. Веймарська республіка, яка офіційно називалась Німецька держава, проіснувала до 1933 року, коли до влади в Німеччині прийшов Адольф Гітлер. Пише "Цей день в історії".

3 листопада 1918 року у місті Кіль почалось повстання моряків, яких підтримали місцеві робітники. Протягом кількох наступних днів в усіх великих німецьких містах були створені Ради робітничих і солдатських депутатів. 8 листопада в Берліні були захоплені Військове міністерство, Імперську канцелярію, міську комендатуру, будівлю Генерального штабу і Управління військово-морського флоту. Це змусило рейхсканцлера Максиміліана Баденського оголосити про усунення імператора Вільгельма II від престолів Пруссії та всієї імперії і про власну відставку. Він призначив новим канцлером лідера соціал-демократів Фрідріха Еберта.

Після виборів, що відбулися 19 січня 1919 року, перше засідання Установчих зборів відбулося 6 лютого 1919 в Національному театрі Веймара. Головним їх завданням було прийняття нової демократичної конституції. Відповідальність за підготовку базового проекту конституції взяв на себе ліво-ліберальний політик Гуго Прейсс.

Хоча конституція і мала демократичну основу, вона була сприйнята більшістю як компроміс, на котрий погодилися сторони з різними інтересами. 31 липня 1919 року Веймарська конституція в своєму остаточному варіанті була прийнята Веймарським установчими зборами. 11 серпня її підписав рейхспрезидент Фрідріх Еберт.

Веймарська республіка опинилась у складному стновищі: економічна криза, гіперінфляція, та репарації. Це викликало численні путчі лівих і правих екстремістів, особливо в Баварії, де після розгрому в 1919-му році Мюнхенської Радянської Республіки великий вплив мали консервативні і націоналістичні сили.

Втім, грошова реформа і американські кредити по плану Давеса дали можливість стабілізувати економічні й політичні процеси. Вступ Німеччини до Ліги Націй в 1926-му році вивів країну на міжнародну арену.

"Золоті роки" Веймарської республіки закінчились у 1929-у, коли світ охопила економічна криза. Вона вдарила по Німеччині сильніше, ніж інші країни Європи. Падіння економіки США призвів до скорочення кредитів і, як наслідок, до краху неконкурентно спроможної німецької економіки.

У 1933 році 30% населення не мало офіційної роботи, а більшість працюючих жили на рівні прожиткового мінімума. Все це супроводжувалося тривалою урядовою кризою і конфліктами між парламентом, урядом і рейхспрезидентом.

На виборах у вересні 1930 року націонал-соціалісти отримали 18,3% голосів, у 1932-му їх успіх був ще більшим. 30 січня 1933 року президент Пауль фон Гінденбург призначив лідера нацистів Адольфа Гітлера рейхсканцлером, а 1 лютого розпустив парламент.

Після цієї події прийнято вважати, що Веймарська республіка припинила існування і почався нацистський період в історії Німеччини — Третій Рейх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:50 років тому відбулася "культурна революція"

Зараз ви читаєте новину «97 років тому виникла Веймарська республіка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути