четвер, 20 листопада 2014 18:24

97 років тому Центральна Рада проголосила про створення Української Народної Республіки

  Михайло Грушевський - голова Центральної Ради
Михайло Грушевський - голова Центральної Ради

20 листопада 1917 року, намагаючись перешкодити анархії та розгортанню громадянської війни, Центральна Рада видала III Універсал, яким проголосила Українську Народну Республіку у складі федеративної Росії. Після 250 років неволі український народ офіційно задекларував відродження власної держави.

Центральна Рада була створена 17 березня 1917 року в Києві з представників українських партій, наукових, громадських та інших організацій і мала на меті консолідувати українські суспільно-політичні сили. Її керівником було обрано 51-літнього професора історії Михайла Грушевського, лідера Товариства українських поступовців; більшість в Центральній Раді належала українським соціал-демократам та есерам.

Виконуючи вимоги численних віч, мітингів та Другого Українського військового з'їзду, 23 червня 1917 року Центральна Рада ухвалила текст I Універсалу, в якому закликала до створення автономної української держави і скликання Українських установчих зборів. 16 липня, під тиском російського Тимчасового уряду, було прийнято II Універсал, який відкладав реалізацію автономної української держави до Всеросійських установчих зборів.

7 листопада 1917 року в Петрограді перемогло більшовицьке повстання. Це активізувало дії більшовиків в Україні, і 10 листопада вони організували в Києві виступ 6 тисяч озброєних робітників заводу "Арсенал". Через три дні силами військ Центральної Ради повстання було придушене і влада в столиці фактично перейшла під контроль Центральної Ради.

Намагаючись протидіяти збройним виступам більшовиків, що прагнули встановити в Україні диктатуру своєї партії під виглядом диктатури пролетаріату, 20 листопада Центральна Рада своїм III Універсалом проголосила створення Української Народної Республіки і накреслила широку програму перетворень: скасування приватної власності на землю, скасування смертної кари, впровадження 8-годинного робочого дня, проголошення свободи совісті, слова, друку, зборів та профспілок і організацію національно-персональної автономії. Водночас Центральна Рада визнала українську приналежність Холмщини, Підляшшя, Кубані, Криму й частини Бессарабії.

  Третій універсал Центральної Ради, яким проголошувалася Українська Народна Республіка
Третій універсал Центральної Ради, яким проголошувалася Українська Народна Республіка
Зараз ви читаєте новину «97 років тому Центральна Рада проголосила про створення Української Народної Республіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути