середа, 13 січня 2016 13:16

80 років тому Степана Бандеру засудили до страти
6

Фото: jnsm.com.ua

13 січня 1936 року в окружному суді Варшави закінчився процес над членами Організації українських націоналістів, звинуваченими у підготовці і здійсненні замаху на міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького.

Згідно з судовим вироком Степан Бандера, Микола Лебідь і Ярослав Карпинець були засуджені до смертної кари. Інші учасники вбивства отримали від 7 років до довічного ув'язнення. Виконавцю замаху, Григорію Мацейку, пощастило найбільше - він не був присутній на судовому засіданні, в переддень суду йому вдалося втекти до Чехословаччини. Потім Мацейко переїхав в Аргентину, де прожив до 1966 року, не беручи участі в політичному житті.

Згодом сметрну кару трьом засудженим було замінено на довічне ув'язнення, яке ніхто з них не відбув до кінця. Учасники Варшавського процесу були звільнені у вересні 1939 року, коли Польща була окупована німецькими і радянськими військами.

Нагадуємо, що терористичні дії членів Організації українських націоналістів були спровоковані політикою пацифікації ("примус до миру"), яку проводив уряд Другої Речі Посполитої на українських територіях. Це проявлялося в асиміляції українців та переслідуванні політичної опозиції. Політика пацифікації була засуджена Лігою Націй.

Зараз ви читаєте новину «80 років тому Степана Бандеру засудили до страти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути