понеділок, 01 серпня 2016 11:00

80 років тому Адольф Гітлер відкрив Олімпійські ігри у Берліні

80 років тому Адольф Гітлер відкрив Олімпійські ігри у Берліні

1 серпня 1936 року в Берліні Адольф Гітлер відкрив XI літні Олімпійські ігри.

У іграх взяли участь спортсмени з 49 країн. На церемонії відкриття, яку вперше транслювали по телебаченню в прямому ефірі, також вперше провели естафету олімпійського вогню, доставленого з Греції. Успіх німецьких спортсменів, які перемогли у командному заліку, став основою пропагандистського документального фільму Лені Ріфеншталь "Олімпія" про велич німецького духу. Повідомляє "Цей день в історії".

1931 року Міжнародний олімпійський комітет вибрав Берлін місцем проведення XI літніх Ігор, щоб продемонструвати світу повернення Веймарської республіки в світове співтовариство. Байдужий до Олімпійських ігор Адольф Гітлер, який прийшов до влади через два роки, змінив свою позицію під впливом Йозефа Геббельса. Геббельс переконав Гітлера у необхідності використання масштабних міжнародних змагань для пропаганди досягнень "арійської раси".

Виділені інвестиції дозволили перетворити Берлінську олімпіаду у наймасштабніше світове змагання свого часу. На колишнього президента Міжнародного олімпійського комітету (МОК) П'єра де Кубертена це справило сильне враження. Він назвав Гітлера "одним з кращих творчих людей нашої епохи". Проте запроваджені в Німеччині расистські закони спонукали громадські і спортивні організації, передусім у США, Великій Британії, Франції, Швеції, Чехословаччині та Нідерландах, на початку літа 1936 року ініціювати бойкот Олімпіади в Берліні і зробити заяву про антисемітську політику нацистів.

Однак наміру перенести змагання в Барселону завадила Громадянська війна в Іспанії, що почалася 18 липня 1936 року. Крім того спеціальним розпорядженням Геббельса з громадських місць прибрали юдофобські гасла і таблички. Це дозволило спеціальній комісії МОК, яка прибула до Берліна з перевіркою, заявити, що в Німеччині нема нічого, "що могло б завдати шкоди олімпійському руху".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світовому рекорду Бубки виповнилося 22 роки

Єдиним представником "неарійської раси", допущеним до виступів за команду Німеччини, була фехтувальниця Гелен Маєр. Вона здобула срібло, і як всі німецькі медалісти, нацистським салютом привітала публіку на подіумі. Героєм Берлінських ігор став афроамериканець Джессі Овенс, котрий зі світовими рекордами переміг у 4-х легкоатлетичних дисциплінах - спринті на 100 м (10,3 с), бігу на 200 м (20,7 с), стрибках в довжину (7,93 м) і в естафеті 4х100 м. Повернувшись до США, він заявив, що на жодних інших змаганнях його не вітали так бурхливо, як на Іграх в Берліні.

До 16 серпня німецькі спортсмени завоювали 89 медалей, що принесло Німеччині перемогу у командному заліку, в якому вона випередила США та Угорщину. Вражений таким успіхом, Гітлер оголосив Берлінські ігри великим успіхом "арійців" і віддав розпорядження збудувати в Нюрнбергу 400-тисячний стадіон для проведення на ньому Олімпіад "в усі прийдешні часи". Здійсненню цих планів завадила Друга світова війна. Проведення Олімпійських ігор двічі скасували 1940-го в Хельсинкі і 1944-го у Лондоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрею Шептицькому поставили пам'ятник ще за життя

Зараз ви читаєте новину «80 років тому Адольф Гітлер відкрив Олімпійські ігри у Берліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути