неділя, 01 червня 2014 17:27

8 цікавих фактів про віскі, які Ви могли не знати

Автор: fata-morgana.in.ua
 

Цікаві факти:

1. Закрита пляшка віскі може зберігатися більш як 100 років і залишитися такою ж смачною й придатною до вживання, наче віскі був розлитий місяць тому. Як тільки пляшку відкрили, термін зберігання її не повинен перевищувати 5 років, але це за умови, що в пляшці залишилося не менше половини вмісту.


2. На території діючої винокурні Old Bushmills (Ірландія), яка одночасно виконує й роль музею виробництва віскі, вам не дозволять зробити жодного фотознімка.


3. У Шотландії порцію віскі називають dram (дрем). У барах дрем наливають так, щоб тільки покрити денце келиха, а коли п'єте із приятелями, потрібно самому визначати розмір свого "дрему". Загалом, дрем - це розтяжна міра об'єму, що залежить від щедрості того, хто наливає. Хоча є й точне визначення дрему - 1/8 унції або 60 гранів (1 гран = 0,0648 грам), тобто менше ніж ковток. "Good dram" — це коли на три пальці від денця.

4. Найбільшим у світі виробником і споживачем віскі, є, як не дивно, Індія.


5. Під час "сухого закону" у США віскі Laphroaig легально продавався в американських аптеках як ліки.


6. У Франції продається за місяць більше віскі, ніж коньяку – за рік.


7. Віскі в пляшках перестає дозрівати. Він зріє тільки в бочках, а в пляшках просто зберігає свій смак і аромат. Якщо на пляшці написано, що віскі 10-річного віку, це значить, що віскі витримувався мінімум 10 років саме в дубових бочках.


8. Найдорожчим віскі вважається "The Macallan" 1926 року. У 2006 році пляшку такого віскі продали на аукціоні Christie's за 54 000 доларів США. А у 2010 році на аукціоні Sotheby's в Нью-Йорку пляшку 64-річного віскі The Macallan в унікальній кришталевій пляшці "Lalique: Cire Perdue" було продано за 460000$. Всі гроші пішли до благодійної організації "Сharity: water", що займається проблемами нестачі чистої води у бідних країнах.

Зараз ви читаєте новину «8 цікавих фактів про віскі, які Ви могли не знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути