понеділок, 27 липня 2015 15:15

716 років тому утворилася держава турків-османів

Автор: Wikipedia
  Осман І
Осман І

27 липня 1299 року бей Осман Газі бен Ертугрул проголосив незалежність свого князівства від Конійського султанату. Держава тюрків-огузів у північно-західній Анатолії стала основою для нової імперії, яка прийшла на зміну Візантії після її падіння в 1453 році, і поглинула численні держави в Південно-Східній Європі, Західній Азії, на Кавказі і в Африці. Османська імперія проіснувала понад шість століть і припинила своє існування в 1922 році в наслідок поразки в Першій світовій війні.

На початку XIII століття під натиском монгольської навали одне з тюркських племен кайи мігрувало із Середньої Азії спочатку в Афганістан, а потім в Малу Азію, де його вождь Ертугрул отримав від Конійського султанату турків-сельджуків право поселитися на прикордонних з Візантійською імперією землях. В 1231 році він завоював візантійське місто Тебазіон, яке було перейменоване в Сьогют і стало їхньою першою столицею. В 1258 році в ньому народився Осман, який після смерті батька у 1280 році став правителем бейліка (уділу).

Уникаючи конфліктів із іншими тюркськими племенами, Осман здійснював набіги на прикордонні міста ослабленої Візантії, що дозволило йому створити досить потужну армію і коли в кінці XIII століття Конійський султанат через внутрішні міжусобиці опинився на межі розпаду,27 липня 1299 року Осман проголосити незалежність свого бейліка, який стали називати за іменем правителя. В 1302 році, після перемоги Османа над Візантією у Бафейській битві, до його володінь були приєднані родючі землі Віфінії, а в 1305 році - території на підступах до Нікеї, Нікомедії і Бурси.

Захоплена 6 квітня 1306 року Бурса стала плацдармом для подальших завоювань, які здійснив син Османа Орхан I, що захопив Нікею, Нікомедію, Анкару. За його правління Османський бейлік перетворився на сильну державу з потужною армією, централізованим урядом і власною валютою, влада якої поширилася на більшу частину Анатолії, європейський і азійський берег протоки Дарданели та чорноморське узбережжя Малої Азії. Третім засновником Османської імперії вважається Мурад I, син Орхана, який в 1362 році завоював Адріанополь у Фракії, поширивши експансію османів на Балкани, і Османський халіфат став реальною загрозою в Європі.

29 травня 1453 року війська 21-річного султана Мехмеда II завоювали Константинополь, що привело до падіння Візантійської імперії, яка існувала протягом 1123 років. Її землі увійшли до складу Османської держави, а сам султан, вважаючи себе наступником візантійського імператора, прийняв титул Кайзер-і Рум (Цезар Риму). Його носили всі турецькі султани до падіння в 1922 році Османської імперії, ослабленої численними війнами в XIX столітті і вкрай невдалим союзом з Німеччиною та Австрією в Першій світовій війні. 

Зараз ви читаєте новину «716 років тому утворилася держава турків-османів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути