субота, 16 липня 2016 12:00

71 рік тому розпочалася епоха ядерної зброї

71 рік тому розпочалася епоха ядерної зброї

16 липня 1945 року в штаті Нью-Мексико вперше у світі провели випробування ядерної зброї.

Ядерний заряд "Gadget", що мав потужність еквівалентом 19 тисяч тонн тринітротолуолу, підірвали на полігоні Аламогордо. Роберт Оппенгеймер працював над проектом "Манхеттенський" 28 місяців. Повідомляє "Цей день в історії".

2 серпня 1939 року німецький фізик Альберт Ейнштейн, що проживав на той час в Нью-Йорку, аби запобігти можливого отримання Третім Райхом атомної зброї, написав лист Франкліну Рузвельту. У листі він закликав американського президента працювати над власною атомною зброєю.

За порадою фізиків Рузвельт організував Дорадчий комітет у справах урану, але не виявив великого інтересу до проблеми розробки ядерної зброї. Він вважав, що ймовірність її створення була невисокою. Ситуація змінилась через два роки, коли фізики Отто Фріш та Рудольф Пієрлс з'ясували, що ядерну бомбу можна справді виготовити і що вона має достатні розміри для транспортування її бомбардувальником.

У червні 1942 року Франклін Рузвельт створив Урановий комітет, котрий прийняв секретну американо-британську атомну програму, затверджену 19 вересня 1943 року під назвою "Манхеттенський проект". Її керівником став американський фізик-теоретик з Каліфорнійського університету в Берклі Роберт Оппенгеймер. Задля цього в штаті Нью-Мексико була зведена Лос-Аламоська лабораторія.

У місті Окрідж штату Теннесі збудували велетенський завод, де проект реалізували лише в червні 1944 року.До літа 1945 року військове відомство США отримало атомну зброю. 16 липня 1945 року на полігоні Аламогордо було проведене успішне випробування плутонієвої бомби, яка отримала назву "Gadget" ("Штучка").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гонка за тверезістю погубила Радянський Союз

Через три тижні, незважаючи на протести і заперечення як всесвітньо відомих вчених (Нільс Бор, Джеймс Франк, Лео Сцирлард та інші), так і авторитетних військових дві бомби були скинуті на японські міста Хіросіма і Нагасакі. Це призвело до смерті більше 200 тисяч людей.

Зараз ви читаєте новину «71 рік тому розпочалася епоха ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути