вівторок, 02 червня 2015 16:40

62 роки тому відбулася коронація Єлизавети ІІ
5

Фото: facebook.com

2 червня 1953 року у Вестмінстерському абатстві була коронована Єлизавети ІІ, яка править Британією і до сьогодні. Це була перша коронація, яку транслювали у прямому режимі по телебаченню.

 

Здоров'я її батька протягом 1951 р. погіршувалось, і Єлизавета почала виконувати деякі його офіційні обов'язки. В тому ж році вона відвідала Грецію,Італію, Мальту. В жовтні вона здійснила поїздку Канадою та відвідала президента США Гаррі С. Трумена. В січні 1952 р. принцеса разом з герцогом Філіппом здійснили тур Австралією та Новою Зеландією, повернувшись через Африку. Новина про смерть короля Георга VI 6 лютого 1952 р. від раку легенів застала їх у Кенії.

Королева знаходилась в готелі Трітопс Готел неподалік від Найробі, коли їй повідомили про смерть батька. Це було вперше після Якова І, коли монарх спадкував престол, перебуваючи поза межами Великої Британії.

Проголошення її королевою Таємною радою відбулося у вівторок, 7 лютого, у Сент-Джеймському палаці. В Канаді окреме проголошення було зроблене Таємною радою для Канади того самого дня.

24 березня 1953 р., незадовго до коронації, від раку померла її бабуся — королева Мері. Як повідомлялось, її останньою волею було, щоб через траур коронацію не відкладали.

Сама коронація, яка вважається однією з найпишніших в історії, відбулась 2 червня 1953 р. в Вестмінстерському абатстві. Це була перша коронація, що транслювалась телебаченням, хоча спочатку ідея телетрансляції мала багато ворогів, які вважали, що вона порушить сакральність моменту.

Нагадаємо, сьогодні королева є однією з найпопулярніших осіб Великобританії. За останніми опитуваннями, її підтримують близько 80% підданих. Хоча справа принцеси Діани на деякий час похитнула її популярність та авторитет монархії, але в довготривалій перспективі, як видно з досліджень громадської думки, не позначилася на ньому.

Зараз ви читаєте новину «62 роки тому відбулася коронація Єлизавети ІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути