понеділок, 17 листопада 2014 13:31

60 років тому у Львові вміли робити телевізори - унікальні світлини заводу "Кінескоп" 1954 року
10

Фото: Центральний державний кінофотофоноархів України ім. Г.С. Пшеничного

У 1960-1970-х роках в УРСР відбувався справжній "телевізорний" бум. Якщо раніше мати телевізор у квартирі було розкішшю, то з середини 1960-х років чорно-білі телевізори стали з'являтися майже в кожній родині. Кінескопи ж до таких телевізорів виготовляли на львівському заводі "Кінескоп".

Хоча історія заводу починається дещо раніше. До війни це був електроламповий завод. В 1954 році підприємство стало називатися електровакуумним заводом. У тому ж році випустили і перші дослідні зразки кінескопів для телевізорів.

У 1964 році завод повністю перейшов на випуск кінескопів. У 1980 об'єднання "Кінескоп" включало в себе філію в Стрию та завод електровакуумного скла у Вільногірську (Дніпропетровська область).

Однак кризові тенденції позначилися задовго до краху СРСР: якщо у виробництві чорно-білих кінескопів заводчани досягли певних успіхів, то налагодити випуск якісних кольорових кінескопів навіть на імпортному обладнанні не вдалося. З розпадом Радянського Союзу та крахом планової економіки продукція заводу виявилася нікому не потрібною.

Усі наступні роки менеджмент займався розпродажем верстатів і агрегатів з укомплектованих технологічних ліній, а в 1999 завод був визнаний банкрутом.

Сьогодні ми пропонуємо вам здійснити подорож у часі і побачити, як виглядав завод "Кінескоп" зсередини у свої кращі часи.

Зараз ви читаєте новину «60 років тому у Львові вміли робити телевізори - унікальні світлини заводу "Кінескоп" 1954 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути