понеділок, 12 жовтня 2015 16:25

55 років тому Хрущов роззувся в Генасамблеї ООН

55 років тому Хрущов роззувся в Генасамблеї ООН
Фото: alternathistory.org.ua

12 жовтня 1960 року під час виступу на Генеральній Асамблеї ООН філіппінського делегата, який розкритикував політику СРСР у Східній Європі, радянський лідер Микита Хрущов взяв у руки власний черевик і викриками перервав його промову. Демарш Хрущова викликав бурю емоцій в залі, і голова засідання Фредерік Боланд зламав молоток, заспокоюючи дипломатів і політиків, покликаних приймати розсудливі рішення щодо долі людства.

В 1960 році зразу 17 африканських країн отримали незалежність і їхня подальша доля стала головною темою обговорення на 15-й сесії Генасамблеї ООН. З точки зору комуністичної ідеології національно-визвольна боротьба поневолених народів в країнах, де до влади приходили ліві уряди, свідчила про вже близьку і незворотню перемогу соціалізму в усьому світі. Проте під час обговорення декларації про надання незалежності країнам і народам, внесену СРСР, представник Філіппін Лоренцо Сумулонг, нагадавши, що його країна 600 років була під колоніальним гнітом Іспанії та США, закликав Радянський Союз дати свободу і поневоленим ним народам Східної Європи, порівняв СРСР з концтабором і нагадав про потоплене у крові повстання в Угорщині.

Слухаючи синхронний переклад, Хрущов, який сидів на своєму місці в залі засідань, став лютувати - він почав розмахувати черевиком, махати руками і кричати, називаючи представника Філіппін "підлабузником, прихвоснем і холуєм американського імперіалізму" і вимагаючи надати йому слово.

Пізніше набула широкого поширення інтерпретація подій, що Хрущов в запалі стукав черевиком по столу, хоча жодних документальних свідчень цього немає.

Демарш Хрущова викликав бурю емоцій в залі, і головуючий на засіданні 12 жовтня 1960 року ірландець Фредерік Боланд зламав молоток, заспокоюючи дипломатів і політиків, покликаних приймати розсудливі рішення щодо долі людства. Отримавши нарешті слово для репліки, Микита Хрущов закликав "поховати колоніальне рабство чим глибше, тим краще".

Зараз ви читаєте новину «55 років тому Хрущов роззувся в Генасамблеї ООН». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути