вівторок, 24 лютого 2015 14:22

433 роки тому папа Григорій ХІІІ заявив про перехід на григоріанський календар

Автор: Wikipedia
  Лавінія Фонтана. Портрет папи Григорія ХІІІ.
Лавінія Фонтана. Портрет папи Григорія ХІІІ.

24 лютого 1582 року Папа Римський Григорій XIII видав буллу про перехід на новий, астрономічно більш правильний календар. Його стали називати "григоріанським" на відміну від колишнього, "юліанського", введеного ще в 45 році до нашої ери Юлієм Цезарем.

До XVI століття юліанський календар через недостатню точність дуже розійшовся з реальністю, адже найважливіший для визначення дати Великодня день весняного рівнодення з 21 березня перемістився на 11 березня. До Григорія XIII проект намагалися здійснити папи Павло III і Пій IV, але успіху вони не досягли.

Підготовку реформи за вказівкою Григорія XIII почали астрономи Христофор Клавіус і Луїджі Ліліо (він же Алоїзій Лілій). Результати їхньої праці були зафіксовані в папській буллі Inter gravissimas ("Серед найважливішого").

Новий календар вступив в дію 4 жовтня 1582 року. З моменту прийняття він відразу зсунув на 10 днів поточну дату. У ньому стало діяти нові, більш чіткі правила визначення високосного року. Відтепер рік став вважатися високосним, якщо його номер без залишку ділився на 4 і не ділився на 100, або його номер ділиться без залишку на 400. Крім того, модифікувалися правила розрахунку християнського Великодня.

Таким чином, з плином часу юліанський і григоріанський календарі розходяться все більше: на 1 добу в сторіччя, якщо номер попереднього століття не ділиться на 4. Григоріанський календар набагато точніше відображає дійсний стан справ ніж юліанський.

На новий календар відразу перейшли лише католицькі країни - Італія, Іспанія, Португалія, Франція. Німецькі князівства перейшли на новий стиль в 1700 році, Англія - ​​в 1752-му, Росія - в 1918-му, Югославія і Греція - в 1925-м, а В'єтнам - лише в 1967-му році.

Зараз ви читаєте новину «433 роки тому папа Григорій ХІІІ заявив про перехід на григоріанський календар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути