пʼятниця, 12 серпня 2016 12:35

35 років тому IBM представила персональний комп'ютер

35 років тому IBM представила персональний комп'ютер

12 серпня 1981 року в підрозділі компанії IBM у місті Бока-Ратон представили персональний комп'ютер IBM PC .

Завдяки відкритій архітектурі IBM PC виявився настільки популярним, що абревіатура PC стала асоціюватись винятково з IBM-сумісними виробами. Це дало можливість IBM тривалий час встановлювати стандарти на ринку персональних комп'ютерів. Повідомляє "Цей день в історії".

У 1950-1960-х комп'ютери були доступні тільки великим компаніям. У конкурентній боротьбі за збільшення продажів фірми-виробники прагнули до здешевлення і мініатюризації своєї продукції. Для цього використовували всі сучасні досягнення науки: пам'ять на магнітних сердечниках, транзистори, мікросхеми.

Звання першого персонального комп'ютера належить моделі 5100, випущеній IBM 1975 року. Він був достатньо компактним, мав встроєний монітор, клавіатуру, накопичувач на магнітній стрічці. Проте його популярності завадила ціна (20 тис. дол.) і вузький спектр застосування - лише науково-інженерні задачі.

У цьому ж році з'явився перший комерційно розповсюджуваний персональний комп'ютер "Альтаїр-8800" на основі мікропроцесора Intel-8080. Його продавали за ціною близько 500 дол. Його вихід на ринок спричинив популярність: у перші ж місяці продали кілька тисяч комплектів машини. У кінці 1975 року Пол Аллен і Білл Гейтс (майбутні засновники фірми Microsoft) створили для "Альтаїра" інтерпретатор мови Basic. Це дозволило користувачам самим писати для нього програми і сприяло зростанню популярності ПК.

Успіх "Альтаїр-8800" змусив багато фірм також виробляти персональні комп'ютери. На ринок зі своїми розробками вийшли компанії Apple Computer, Commodore. Попит на ПК становив десятки, а потім і сотні тисяч штук на рік, що призвело до деякого зниження попиту на великі комп'ютери і міні-комп'ютери (міні-ЕОМ).

Конкуренція з боку ПК стала предметом серйозного занепокоєння IBM. 1979 року IBM вирішила спробувати свої сили на ринку масових ПК. Як правило, розробка нового продукту в IBM займала 4-5 років, що було недопустимо з точки зору кон'юнктури ринку. Керівництво IBM, не дуже вірячи в успіх, також відмовилось від придбання компанії-конкурента. Вони вирішили створити спеціальний творчий підрозділ, якому дозволили не конструювати персональний комп'ютер "з нуля", а використовувати блоки, виготовлені іншими фірмами.

Керівником нового підрозділу став Дон Естрідж. За основний мікропроцесор комп'ютера він вибрав новітній на той час 16-розрядний мікропроцесор Intel-8088. Його використання дозволило значно збільшити потенційні можливості комп'ютера. 12 серпня 1981 року новий комп'ютер під назвою IBM PC офіційно представили глядачам - горизонтальний корпус із розміщеною в ньому материнською платою з приблизно 45 мікросхемами, процесором 4,77 МГц. ПК мав місце для розміщення одного або двох дисководів на гнучких магнітних дисках формфактора 5 1/4 дм і комплектувався монітором. Як операційна система використовувалася DOS 1.0.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 97 років тому виникла Веймарська республіка

IBM PC продавався в різних конфігураціях: найдорожча коштувала $3005, найдешевша - $1565. За декілька років комп'ютер IBM PC посів провідне місце на ринку, витіснивши моделі 8-бітових комп'ютерів. Секрет популярності IBM PC полягав у тому, що фірма IBM не зробила свій комп'ютер єдиним нероз'ємним пристроєм і не стала захищати його конструкцію патентами.

Навпаки, вона зібрала комп'ютер з незалежно виготовлених частин і не стала тримати специфікації цих частин і способи їх з'єднання в секреті. Принцип відкритої архітектури забезпечив приголомшливий успіх комп'ютеру IBM PC, хоча і позбавив фірму IBM можливості одноосібно користуватися плодами свого успіху. Багато інших компаній досить швидко перестали задовольнятися роллю виробників комплектуючих і стали самі випускати ПК значно дешевші, ніж IBM PC.

Зараз ви читаєте новину «35 років тому IBM представила персональний комп'ютер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути