середа, 08 липня 2015 10:20

306 років тому Петро І завдав поразки шведам під Полтавою

Автор: Wikipedia
  Король Швеції Карл ХІІ.
Король Швеції Карл ХІІ.

8 липня 1709 року відбулась російсько-шведська битва під Полтавою - військо шведського короля Карла XII зазнало нищівної поразки від російської армії Петра I.

У 1700 році Росія і її союзники Польща та Саксонія оголосили війну Швеції, в надії захопити шведські території на узбережжі Балтійського моря.

У 1702 році Карл XII розбив військо польського короля Августа і захопив Варшаву, і за наказом Петра I гетьман України Іван Мазепа вислав у Білорусь 12-тисячний корпус Миклашевського, а сам з 40-тисячним військом перейшов на Правобережжя.

В 1707 році Август капітулював і зрікся престолу на користь союзника шведів познанського воєводи Станіслава Лещинського. Фактично Петро I лишився сам на сам з Карлом XII.

У 1708 році, коли вся Україна була окупована російськими військами, Мазепа отримав наказ Петра I надіслати нові війська у райони бойових дій, але вирішив не виконувати його, очікуючи результатів вирішальної сутички шведів і росіян. Це було фактичним початком виступу Івана Мазепи проти Петра I. Восени 1708 року, після вступу шведів в Україну, Мазепа відкрито прийняв сторону Карла XII і оголосив про укладення договору зі шведами, згідно з яким Україні гарантувалась "... цілісність її кордонів, непорушність вільностей, законів, прав і привілеїв". Але через стратегічні прорахунки шведського командування на півночі України були втрачені Стародуб, Батурин (через зраду старшини Носа).

З початком травня шведи оточили Полтаву, і Карл XII поставив вирішив викликати росіян на вирішальну битву. Шведи виставили 18 тисяч боєздатного війська, Петро I - 40 тисяч. Козаки в бою участі не брали. Росіяни мали удвічі більше артилерії, і крім того, через поранення, Карл XII передоручив командування генералу Реншільду, який припустився кількох принципових помилок. Битва, що тривала 9 годин, закінчилась фатальною поразкою шведів - вони втратили близько 5 тисяч убитими і пораненими, а після невдалого відступу, під Переволочною більша частина армії капітулювала. Карл XII з рештою шведів і Мазепа з козаками змушені були шукати притулок в Туреччині.

В результаті поразки під Полтавою в ході Північної війни відбувся корінний перелом на користь Росії, а Іван Мазепа, не переживши краху свого плану, помер 22 серпня 1709 року в Бендерах.

Зараз ви читаєте новину «306 років тому Петро І завдав поразки шведам під Полтавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути