Ексклюзиви
понеділок, 06 жовтня 2014 18:17

300 років тому Могилянка отримала статус академії

300 років тому Могилянка отримала статус академії
Головний корпус Києво-Могилянської академії. Сучасний стан.

6 жовтня 1701 року Києво-Могилянський колегіум одержав статус академії.Новий статус навчального закладу підтверджував грамотою російського царя Петра І.

Однак ще задовго до цієї події Києво-Могилянська колегія виконувала функції університету. Історія навчального закладу розпочинається у 1615 році. Цього року у Києві була заснована Київська братська школа, приміщення для якої було збудовано коштом шляхтянки Галшки Гулевичівни-Лозки. Відразу після створення школу взяли під свій протекторат Військо Запорізьке та особисто гетьман Петро Сагайдачний.

У 1632 році у розвитку академії настає новий етап. Після об'єднання двох навчальних закладів - Київської братської школи та Лаврської школи - утворюється Києво-Братська колегія. Саме на цей період припадає діяльність київського митрополита Петра Могили. Він реформував колегію у дусі єзуїтських навчальних закладів. По-перше, значна увага приділялася викладанню іноземних мов; по-друге, станових обмежень для навчання в колегії не існувало. Це сприяло зростанню авторитету колегії як вищого навчального закладу на території не лише України, а й усієї Східної та Південної Європи. Поруч з українцями, тут навчалися білоруси, росіяни, серби, хорвати, боснійці, греки, болгари.

Серед випускників Києво-Могилянської академії виділяються архітектор Іван Григорович-Барський, композитори Артемій Ведель та Максим Березовський, філософ Григорій Сковорода.

Києво-Могилянська академія проіснувала до 1817 року, коли була закрита указом Синоду. На її базі через два роки була створена Київська духовна академія.

У 1992 році, після здобуття Україною незалежності, академія відновила свою діяльність. Її першим ректором став В'ячеслав Брюховецький.

Зараз ви читаєте новину «300 років тому Могилянка отримала статус академії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути