вівторок, 26 січня 2016 16:49

10 фактів про фільм "Броненосец "Потемкин"
8

Фото: http://b-picture.livejournal.com/

18 січня 1926 на екрани Радянського Союзу вийшов художній фільм Сергія Ейзенштейна "Броненосець "Потьомкін", який згодом здійснив величезний вплив на весь світовий кінематограф.

1. "Броненосець "Потьомкін" - німий чорно-білий художній фільм, знятий на кіностудії "Мосфільм" 1925 року. Сценарій, за яким знімався фільм, заснований на реальних подіях, що відбулися в червні 1905 року, коли на броненосці "Князь Потьомкін Таврійський" команда підняла повстання і захопила корабель.

2. Тріумфальна хода "Броненосця "Потьомкін" почалося з кінотеатру "Художній" на Арбаті, який тоді називався "Державний електротеатр". Перші глядачі, що прийшли туди 18 січня 1926 на прем'єру, були вражені не тільки фільмом, але й прем'єрною обстановкою. Весь службовий персонал, від білетера до кіномеханіка, був одягнений у морську форму, а фасад кінотеатру нагадував велику модель військового корабля.

3. Завдання урядової комісії з підготовки до 20-річчя першої російської революції (1905 року) було наступним: фільм потрібно підготувати до показу в грудні 1925 року на урочистому засіданні у Большому театрі. Терміни були неможливо короткі (зйомки почалися в червні), а тут ще погода втрутилася в знімальний процес: з передосіннього похмурого Ленінграда довелося терміново переїжджати в сонячну Одесу, з наповненого подіями сюжету сценарію потрібно було обрати лише один епізод - повстання на броненосці "Потьомкін".

4. Надалі фільм піддався цензурі: були видалені деякі кадри і проміжні титри, слова Льва Троцького в пролозі були замінені цитатою Володимира Леніна. У 2005 році під загальним керівництвом Фонду Deutsche Kinemathek, Держфільмофонду і Російського державного архіву літератури і мистецтва авторська версія фільму була відновлена.

5. Вперше фільм був озвучений в 1930 році, потім відновлений і переозвучений у 1950-му (композитор Микола Крюков), і, нарешті, в 1965-му музику до фільму написав Дмитро Шостакович. А в 2004 році відбулася ще одна переозвучка. Автором музики став англійський поп-дует Pet Shop Boys.

6. Картина отримала високу оцінку міністра пропаганди Третього рейху Йозефа Геббельса. На зустрічі з кінематографістами 28 березня 1933 він сказав: "Це чудовий фільм. З кінематографічної точки зору він незрівнянний".

7. З подій реального повстання на броненосці і в Одесі Ейзенштейн вибирає головні події, згущуючи їх методом "монтажу атракціонів", розробленим ще в попередній картині режисера - "Страйк". Мова йде про створення серії ударних, найбільш вражаючих моментів екранного видовища, що викликають гостру емоційну реакцію глядача і направляють його думку в потрібному режисерові напрямку.

8. "Броненосець "Потьомкін" також вважається першим кольоровим російським фільмом: Ейзенштейн особисто пензликом на кіноплівці пофарбував прапор, який підняли над кораблем повсталі матроси, в червоний колір.

9. Хто не бачив знаменитих кадрів з дитячою коляскою, що скочується по сходах, з культового фільму Сергія Ейзенштейна "Броненосець"Потьомкін". Фільм неодноразово ставав об'єктом цитування. Сцена розстрілу на сходах, зокрема кадр з коляскою, була відображена в десятках інших фільмів. Саме після цього головні одеські сходи стали всесвітньо відомі і отримали назву Потьомкінських (ось вам доказ сили кінематографа).

10. У 1926 році Американська кіноакадемія визнала фільм кращим. У тому ж році "Броненосець "Потьомкін" отримав приз на Всесвітній виставці в Парижі. У 1958 році за результатами міжнародного опитування кінокритиків в Брюсселі він увійшов до числа 12 найкращих фільмів усіх часів і народів. У 1978 році він став першим серед ста кращих фільмів за опитуванням кінознавців світу.

Зараз ви читаєте новину «10 фактів про фільм "Броненосец "Потемкин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути