субота, 31 травня 2014 12:00

10 цікавих фактів про богатирів

Богатирі - художні образи героїв у билинах, переказах і піснях, які захищали землі Київської Русі від нашестя ворогів.

Автор: mikemonaco.wordpress.com
 

10 цікавих фактів про богатирів


1. У тверському літописі ім'я Олешко Поповича зв'язується з літом 1216, коли в битві при Калці богатир убив 70 осіб. Ім'я з часом було змінено на Альошу.


2. Ілля Муромець, Добриня Микитич та Альоша Попович в реальному житті ніколи не зустрічалися і жили в різний час.


3. Слово Богатир запозичене з мов тюркської групи, де існує в різних формах: багатур, Бахадір, Багадур, батур, батир, батор, баатар і означає доблесний воїн, герой.


4. Червоноармійська будьонівка формою нагадувала середньовічну "еріхонку" або шелом з барміцей - частина обладунків билинних російських богатирів, за що відразу з появою отримала повсякденну назву "багатирка".


5. Біблійний герой Самсон мав сім кос, і саме в цих косах була його могутня сила. Після того, як їх таємно зрізала коханка під час сну, богатир втратив свою силу.


6. Столиця Монголії Улан-Батор (монг. Улаанбаатар) - в перекладі з монгольської означає червоний богатир.


7. Справжнім новонародженим богатирем став народжений в Італії в 1955 році хлопчик вагою в 10,2 кг і 76 см на зріст.


8. Українець Дмитро Халаджі побив рекорд стародавнього богатиря Бібона, піднявши камінь вагою 152 кг однією рукою. Відомому давньогрецькому атлету Бібону, який жив в VI столітті до н.е., вдалося підняти однією рукою камінь, вага якого складала 143,5 кг. До речі, цей камінчик до цих пір зберігається в музеї міста Олімпія.


9. У радянському фільмі "Ілля Муромець" брали участь 106 000 солдатів-статистів і 11 000 коней (найбільше число тварин у масовці за всю історію кінематографа ).


10. Достеменно відомо, що під старість Ілля Муромець прийняв рішення закінчити свої дні ченцем і прийняв постриг у Феодосіївському монастирі (нині Києво -Печерська лавра), де і був пізніше похований, а після канонізований. Дослідження мощів показало, що на зріст богатир був близько 180 см, а хребет було деформовано можливо через перенесений в дитинстві параліч. Отже, можливо й не бреше казка про те, що Муромець на печі 33 роки просидів.

Зараз ви читаєте новину «10 цікавих фактів про богатирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути