Ексклюзиви
пʼятниця, 15 лютого 2013 12:00

Розкопувати поховання готів на Черкащині не дозволяє орендар

Автор: Фото надані Борисом Магомедовим
 

У селі Легедзиному на Черкащині 5 років археологи досліджують рештки поселення готів, яке існувало тут в 3-4 столітті нашої ери.

"Почалося все в 1962 році, – розповідає доктор історичних наук Борис Магомедов у коментарі Gazeta.ua. – Уманський археолог Юрій Храбан знайшов біля Легедзиного купу грубих черепків та уламків від майстерно зроблених горщиків, мисок та глеків сірого кольору. Вони свідчили про існування на цьому місці селища черняхівської культури. У 2008 році ми розпочали ґрунтовні розкопки. Відкрили 63 давніх поховання, більшість з яких містила різноманітні предмети. У вітринах легедзинського музею виставлено столовий і кухонний посуд, кольорові намиста, застібки-фібули, гребені, римські монети, знаряддя праці та озброєння. Лише скелети давніх людей перевезені до Києва, де їх вивчають спеціалісти-антропологи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандальний московський аукціон може покласти початок захисту спадщини Київської Русі

Основою цього населення були готи. На початку нашої ери цей народ переправився на кораблях зі Скандинавського півострова на південний берег Балтійського моря, а пізніше помандрував в напрямку Чорного моря. Заповітною метою готських вождів було захоплення багатих земель Римської імперії. Та імператорські легіони змогли протистояти натиску варварів. Після тридцяти років суходольних і морських походів, готи вимушені були укласти з Римом мирну угоду.

Автор: Фото надані Борисом Магомедовим
 

За цей час варвари набралися плодів античної цивілізації. Впровадили залізні орні знаряддя. Замість ліплених горщиків гончарі навчилися виробляти на кругу міцні посудини. Розквітла торгівля з використанням римських срібних монет-динаріїв. Навіть до віддалених черняхівських селищ надходила продукція римських майстерень – посуд, вкритий червоним лаком, скляні вироби, намиста, вино в амфорах. У східній частині готської території від Дністра до Сіверського Дінця владу у своїх руках зосередив король Германаріх. Його держава впала після навали зі сходу кочовиків-гуннів у 375 році. Готи помандрували на захід і заснували свої королівства в Італії та Іспанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві перепоховали останки матері гетьмана Мазепи

"Цього року ми хотіли продовжити розкопки. Однак орендар не виділив на півтора гектари державних земель для проведення робіт. Закон стоїть на боці науковців: могильник внесений до Державного реєстру пам'яток історії і культури і знаходиться на державній, а не приватній землі", – каже археолог.

Зараз ви читаєте новину «Розкопувати поховання готів на Черкащині не дозволяє орендар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути