четвер, 02 вересня 2010 20:17

За кілька днів до війни у львівських трамваях з"явилися кондукторки

Автор: фото: Narodowe Archiwum Cyfrowe, Польща / www.audiovis.nac.gov.pl
  Черниці-францисканки копають оборонні рови на вулиці Мостицького у Львові, кінець серпня 1939-го
Черниці-францисканки копають оборонні рови на вулиці Мостицького у Львові, кінець серпня 1939-го

Розпорядження про копання оборонних ровів президент Львова Станіслав Островський видав 26 серпня 1939 року — за шість днів до початку Другої світової.

"Теперішній момент вимагає від усіх громадян приготування на випадок облоги міста, — ішлося в документі. — Львів повинен приготувати відповідну кількість ровів забезпечення перед авіаційними наступами. Комітет вирішив звернутися з гарячим закликом до всіх мешканців міста, вільних від необхідної в теперішню пору праці, щоб вони добровільно зголосилися копати рови. Загальновідома жертовність і патріотизм мешканців Львова каже сподіватися, що цей заклик знайде живий відгук серед львівського громадянства". Рови копали всі — преса щодня інформувала про толоки тих чи інших установ.

Того ж дня в місті заборонили продаж напоїв, що містять понад 4% алкоголю. Це були формальні ознаки наближення війни. Спостережливі львів"яни помічали й неформальні. Газета "Діло" від 31 серпня пише: "У деяких трамваях їздять уже кондукторки, подібно як це було під час світової війни". Чоловіків забирали до війська, тож жінки були змушені освоювати суто чоловічі на той час професії — як-от контролер у трамваї.

На тій же шпальті "Діла" — фейлетон Галактіона Чіпки (псевдонім Романа Купчинського. — "ГПУ") "В трамваю". Автор переповідає, як зустрів у транспорті добряче підпилого пасажира. У руках той тримав пса-дворнягу. Цуцик час від часу лизав вухо свого господаря.

— Покликали мене до війська! — скаржився той. — Ну що ж, як іти, то іти — мені то фук. Як треба битися, то треба. Але на кого я його лишу?

— Кого? — перепитав Чіпка. — Батька? Брата?

— Його! — чоловік показав на цуцика. — Уже два дні прощаємося. Учора ходили до ресторану, нині знову пішли. З"їли, випили. Тільки, уявіть собі, пся креф — не було ковбасок. А він так ковбаски любить. І де я його, пане, залишу?

— Може, в когось зі знайомих?

Уже два дні прощаємося. Учора ходили до ресторану. З"їли, випили

— Знайомі! Вони добрі під час миру. Тепер кожний до себе горне, а для мого Бобка, Бобця, Бобуся...

Дехто намагався спекулювати на настроях людей. Поліція затримала купця Адама Пузяка з вулиці Склепінського. Той самовільно підвищив ціни на продукти у своїй крамниці й поширював між покупцями чутки, що ціни йтимуть вгору й далі.

"Багато жителів закуповує харчі наперед. Це було необхідно, щоб мати запас на 10 днів, в які були короткі комунікаційні труднощі. Надалі товари постачатимуться до крамниць регулярно", — запевняв Львівський воєвода Альфред Білик після ревізії торгових закладів. Менш як за місяць чиновник виїде з оточеного військовими Львова до Мукачевого, де застрелиться в готельному номері.

В останній день літа у львівському Великому театрі показували виставу "Наше місто". 25 кінотеатрів крутили найновіші фільми. Хіт сезону — стрічку жахів "Син Франкенштейна" — можна було переглянути в "Коперніку". Наступного дня німці перейшли західний кордон Польщі. За два тижні війська були вже піді Львовом. Із протилежного боку наступала Червона армія. 22 вересня її солдати захопили місто.

Зараз ви читаєте новину «За кілька днів до війни у львівських трамваях з"явилися кондукторки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути