середа, 21 березня 2012 20:00

Тиранозавр рекс був найнебезпечнішим м'ясоїдом

Вимерлий 65 млн років тому тиранозавр рекс мав найсильніший укус з усіх істот, що будь-коли жили на Землі. Такого висновку дійшли двоє британських учених після дослідження цього 6-тонного динозавра, що харчувався м'ясом.

Доктор Чарльз Бейтс із лабораторії біомеханіки при Ліверпульському університеті та Пітер Фалкінґем із Манчестерського університету на основі музейного скелета рекса розробили комп'ютерну модель цього доісторичного хижака. А потім на ній проектували силу стискання його щелеп.

— Ми оцифрували череп за допомогою лазерного сканера й отримали тривимірну модель його голови, — розповідає Бейтс. — Тоді на череп наклали м'язи, щоб закривали щелепи, як у справжньої тварини. Далі вдаряли верхньою щелепою моделі об нижню й виміряли силу укусу. Максимальна була 35-57 тисяч ньютонів — це приблизно так, якби на землю сів слон.

Але достеменно невідомо, скільки та яких було м'язів на кістяку тиранозавра рекса. Тож науковці вдалися ще до одного експерименту, щоб з'ясувати, наскільки укус міцнішав, що більшого розміру був хижак, а відповідно, і його щелепи. Штучно збільшили череп людини, алігатора й менших динозаврів до розмірів дорослого тиранозавра. І теж ударяли їхніми щелепами. У кожному випадку сила укусу збільшувалася, але не досягала показника дорослого тиранозавра рекса. Виходить, він був одним з найнебезпечніших наземних хижаків, що жили й живуть на нашій планеті.

Морською істотою з найсильнішим укусом залишається мегалодон — доісторична 30-метрова акула.

Зараз ви читаєте новину «Тиранозавр рекс був найнебезпечнішим м'ясоїдом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути