пʼятниця, 08 січня 2016 07:45

"Сказали, що наша черга на холодильник дійде десь через три роки"

За три дні до Нового року в Івано-Франківську підірвали костел

"Сьогодні я думками повернувся в дитинство, юність", — пише у соціальній мережі художник з Івано-­Франківська Ігор Роп'яник, 58 ­років. Виклав уривки зі щоденника свого батька, бас-баритона Остапа Роп'яника (1916–2007). Учень Соломії Крушельницької та Володимира Качмара в різні роки співав у чоловічому хорі Василя Осташевського, хорі Дмитра Котка, Прикарпатському ансамблі пісні й танцю "Верховина", Сиктивкарській філармонії. Найдовше працював в Івано-Франківській обласній філармонії. Записи вів із 1967 до 2003 року.

"Читаю, і згадую найменші дрібниці, про які вже забув, — продовжує Ігор Остапович. — Гортаю сторінку за сторінкою сімейну історію. Та й не тільки сімейну. Тут і життя філармонії, де працювали батьки, концерти, гастролі, різні люди, особистості, чиєсь народження, чиясь смерть. У цих записах — життєпис тодішньої епохи".

Пропонуємо читачам ознайомитися з найцікавішими фрагментами щоденника.

15 грудня 1967 року

"Галя ходила в міськторгвідділ довідатися, як просувається черга на холодильник. Там сказали, що наша черга дійде десь через три роки".

10 лютого 1968 року

"Сьогодні давали концерт у Черкаській філармонії. У перерві до нас за сцену зайшов художник Данило Нарбут, який запустив вуса і виглядає, як Шевченко. З ним прийшов поет Микола Негода, що колись подарував мені "Захалявну книжку" Шевченка зі своїм автографом. Він є автором тексту пісні "Степом, степом".

1 квітня 1968 року

"О 9.00 виїжджаємо на гастролі в Черкаську область. Прийшли з валізами у філармонію, а там виявилося, що це був першоквітневий жарт, а насправді ми їдемо не сьогодні, а 3 квітня. Харитон мав із собою пляшку самогонки в дорогу, то нас кілька тут же випили її".

9 вересня 1968 року

"Завжди, коли буваю в Кутах (селище в Косівському районі Івано-Франківської області, — "ГПУ"), згадую той час, коли 1945 року ми після концерту йшли вночі через ліс пішки з Кут до Косова".

28 грудня 1971 року

"Коли ми їхали автобусом на базар, побачили, як фанерами закривали вітрини в гастрономі на Радянській, а в квартирах на вікнах клеїли навхрест паперові стрічки. Як у війну. А коли поверталися, то по вулиці Леніна вже не пустили автобус. Пізніше довідався, що підривають німецький костел".

8 січня 1972 року

"Ялинку біля пошти ліквідували на саме Різдво. Ще канікули не закінчилися, а ялинки вже немає".

6 червня 1981 року

"Приїхав Ігор зі Львова разом із Станіславом Івановичем. Розказав, що має неприємність в університеті через якусь провокацію, і йому тепер шиють націоналізм".

21 червня 1981 року

"Приїхав Ігор, почав розказувати все по порядку про свої справи. Все там дуже непросто. Але бачу, він хоч і тихий, але не дасть собі плюнути в кашу. Слава Богу, все-таки не виключили з університету".

11 листопада 1982 року

"Сьогодні об'явили, що вчора, 10 грудня о 8.30 помер Леонід Ілліч Брежнєв. Це велика втрата для всього радянського народу".

— Тоді ще не знали, що таке смайлик. Але він би тут стояв точно, бо в ці слова, окрім іронії, батько не вклав нічого більше, — коментує Ігор Роп'яник.

27 червня 1982 року

"Йшов сьогодні від сватів через парк Костюшки і згадував, як рівно 40 років тому йшов тут із Соломією Крушельницькою до неї додому. Вона йшла з паличкою в одній руці, а іншою рукою трималася за мене. Дотепер вдячний їй за науку".

Опубліковано з дозволу Ігоря РОП'ЯНИКА

25-кілограмовий торт пропонували спекти господиням 90 років тому

Жіночий журнал "Нова хата" виходив у Львові з 1925 по 1939 роки. Напередодні Різдва публікували рецепти для господинь. Один із них — "Торт з яблок" — надрукований у грудні 1925-го.

1. Крухе (крихке. — "ГПУ") тісто:

Замісити тісто з 20 кг свіжого масла, 33 дкг (1 декаграм — це 10 г. — "ГПУ") муки і 13 дкг цукру. Наперід вимісити масло з мукою, потім додати цукор і місити ще 0,5 години. З тої маси спекти два кружки в тортівницях о промірі 29 см.

2. Маса з яблок:

Заварити в камінній ринці (невисокій глиняній мисці. — "ГПУ") 0,5 кг цукру з 1,5 склян­ки води. Додати 1,5 кг винних яблок дрібно покраяних. По розваренню яблок перетерти їх крізь сито, додати 12 дкг змеленої цикати, 0,25 кг парених і змелених мигдалів, з 1 цитрини сок і скірку. Ринку поставити на триніжок і смажити, часто мішаючи, так довго, доки маса не буде від ринки відставати.

3. Оріхова маса:

Зробити соковик з 25 дкг цукру і 0,5 склянки води. Всипати 25 дкг змелених волоських оріхів, додати ванілії, цитринової скірки (лимонної шкірки. — "ГПУ") і хвилину підсмажити, мішаючи.

4. Зложеннє торта:

На один крухий кружок наложити горячу оріхову масу й вирівняти ножем. На масу наложити горячу масу з яблок, вигладити, накрити другим кружком і прикрасити торт до вподоби.

Замітка: Цей торт можна також зробити без оріхової маси, а масу з яблок без мигдалів і цикати.

Взято з сайта zbruc.eu

Зараз ви читаєте новину «"Сказали, що наша черга на холодильник дійде десь через три роки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути