пʼятниця, 21 жовтня 2011 10:53

Про смерть Райкіна його діти сказали матері після похорону

Автор: фото з сайта www.aif.ru
  Аркадій Райкін незадовго до смерті. В актора прогресувала хвороба Паркінсона. Поруч сидять дружина Руфіна й донька Катерина. Стоїть син Костянтин
Аркадій Райкін незадовго до смерті. В актора прогресувала хвороба Паркінсона. Поруч сидять дружина Руфіна й донька Катерина. Стоїть син Костянтин

У листопаді 1939-го відбувався Перший Всесоюзний конкурс естради. 28-річний артист Аркадій Райкін з Ленінграда у своєму номері так вдало копіював американського коміка Чарлі Чапліна, що журі визнало його лауреатом. Як приз виділили окрему кімнату в комуналці. У неї він переїхав разом із дружиною — 24-річною акторкою Руфіною — й однорічною дочкою Катериною.

Подружжя Райкіних запросили до Ленінградського театру естради й мініатюр. Невдовзі Аркадія призначили його художнім керівником — перед радянсько-німецькою війною. Зі своїми акторами він став збиратися на фронт. 3-річну Катерину разом з дитячим садком відправили в евакуацію під Ярославль. Там донька занедужала. Вихователі надіслали батькам телеграму. Тільки-но Райкіни виїхали з Ленінграда, як німецькі війська взяли місто у блокаду. Аркадієві та Руфіні терміново треба було вирушати на фронт. Що робити з дитиною? Якась жінка з Ташкента запропонувала їм подбати про дівчинку:

— У нас тепло, фрукти. Вашу дочку я прогодую.

Ті повірили й віддали дитину до Ташкента. Там її ледь не заморили голодом.

— Я їм була потрібна, бо батьки надсилали пайки, гроші. У такий спосіб вони сподівалися вижити, — згадує Катерина.

Вона підбирала гнилі кавунові кірки та зернятка. Жила в сараї з поросятами. За рік по онуку приїхала бабуся — мати Руфіни, яка ледь уціліла в блокаду. Коли побачила виснажену Катерину, зрозуміла: ще місяць, і дитину не побачила би живою.

По війні Райкіни роками їздили з гастролями по країні, жили на валізах. У липні 1950-го народився син Костянтин. За кілька років Катерина вступила до театрального інституту в Москві і перебралася туди. Маленький Костянтин часто залишався із нянькою у Ленінграді, іноді батьки брали його із собою.

— Траплялося, прокидався і не розумів, де я, — згадував Аркадій Райкін. — На два місяці щороку приїжджали в Москву, трохи довше працювали у Ленінграді, місяцями гастролювали по різних містах. У мене був постійний номер у готелі "Москва", де ми залишали Костю з бабусею.

У цьому готелі Райкіни прожили 25 років, починаючи з перших гастролей театру 1942-го. У Ленінграді в них були три кімнати в комуналці. Коли Костянтин підріс, учився то в ленінградській, то в московській школі:

— Ніякої особливої розкоші в нас не було. Батько грав по 20 спектаклів на місяць, одержував 40 карбованців за спектакль. Це було багато, це була зарплата академіка, але це не багатство. Машина у нас колись з'явилася, дачі ніколи не було. Батько дуже спокійно ставився до життєвих благ, мати теж.

Аркадій і Руфіна прожили разом понад 50 років.

— Для батька на першому місці завжди був театр, а потім усе інше, — згадує донька. — Хоч маму він дуже любив. Вони познайомилися у театральному інституті й одразу одружилися. Мама була хорошою артисткою, але все своє життя присвятила тільки татові. Він був чарівним чоловіком, і багато жінок вішалися на нього. А він не завжди міг відмовити. Мама — мудра жінка: про це здогадувалася, але все йому прощала.

Руфіна так дбала про чоловіка — його здоров'я, харчування, що не зважала на свою гіпертонію. 1975-го у дружини Райкіна стався інсульт. Їй було важко говорити, не діяла права рука. Вона подовгу лежала у московських лікарнях. І Аркадій Райкін звернувся до Леоніда Брежнєва із проханням перевести його Театр мініатюр до Москви. 1981-го артистові виписали ордер, і він вибрав чотирикімнатну квартиру в центрі столиці СРСР.

У кожному спектаклі Театру мініатюр Райкін грав 15–20 ролей. Його називали "людиною з тисячею облич". Через такий темп роботи артист часто нездужав. Урешті-решт у нього розвинулася хвороба Паркінсона. Перш ніж вийти на сцену, мусив довго розминатися, тренувати вимову.

— Останні два-три роки його лице нагадувало маску — я не могла на нього дивитися без сліз, — розповідає Катерина Райкіна. — За лаштунками постійно тхнуло ліками. Але батько виходив до глядачів у будь-якому стані, на сцені він почувався краще. В антракті костюмерки викручували його сорочки.

1987-го театр Райкіна запросили на гастролі до США. Лікарі попереджали, що він не подужає цієї поїздки. Але все одно поїхав. Повернувшись додому, відіграв у Москві 14 спектаклів. І потім потрапив у лікарню з інфарктом. У реанімацію до нього не пускали навіть рідних.

— Може, батько щось хоче нам передати? — запитав лікарів Костянтин.

— Він вам передає, щоб ви берегли здоров'я.

20 грудня 1987-го Аркадій Райкін помер. Діти ніяк не зважувалися сказати про це матері. Сказали після похорону.

— Я вдавала перед матір'ю, що все добре, не підпускала її до телефону, — згадувала донька. — Лише за тиждень у присутності лікаря ми зізналися, що батька більше немає. Пролунав страшний лемент. Вона була чорна від горя. Говорила всього три слова: "Так", "Ні" і "Ось", кілька разів сказала: "Я хочу померти".

Руфіна пережила чоловіка на два роки.

За зароблену валюту купив каракулеву шапку-пиріжок

1965-го Театр мініатюр Аркадія Райкіна запросили на гастролі до Великої Британії. Міністр культури СРСР Катерина Фурцева довго не хотіла випускати артистів. Погодилася тільки, коли англійці зголосилися заплатити кругленьку суму.

У Лондоні на прес-конференції Райкіна запитали:

— Скільки ви заробляєте в СРСР?

— Стільки ж, скільки тут, — обережно відповів артист.

Наступного дня британські газети вийшли із заголовками на перших сторінках: "Найдорожчий артист світу!". Ніхто не здогадувався, що зі свого гонорару 90% артист мав здати у посольство, решту дозволяли витратити. У Лондоні Райкіна повели до дуже дорогої крамниці. Треба було щось купити. Тож артист вибрав собі каракулеву шапку-пиріжок. Виклав за неї всю зароблену валюту.

Наступного року британці ще раз виторгували Райкіна на гастролі. Коли ж звернулися утретє, Фурцева викликала артиста до себе:

— Аркадію Ісааковичу, ви вже їздили двічі до Англії, нехай тепер поїде Зикіна – хороша артистка.

— Нехай поїде Зикіна, — відповів Райкін, і не поїхав.

 

1911, 24 жовтня — Аркадій Райкін народився у Ризі — теперішній столиці Латвії — у родині товарознавця місцевого порту Ісаака Райкіна

1922 — Райкіни оселяються у Петрограді (із 1924-го — Ленінград). У школі Аркадій займається у драмгуртку. 1930-го вступає до Ленінградського інституту сценічних мистецтв. Починає виступати на естраді у дитячих концертах. Показує номери з лялькою, надувними поросятами, патефоном. 1933-го дебютує в кіно у фільмі "Перший взвод"

1935 — одружується з акторкою Руфіною Іоффе. За три роки народжується дочка Катерина. У повоєнні роки в Театрі мініатюр ставить спектаклі "Приходьте, побалакаємо", "Відверто кажучи...", "Кохання і підступництво"

1968 — отримує звання народного артиста СРСР. 1974-го знімається у фільмах "Люди й манекени", "Аркадій Райкін". 1980-го удостоєний Ленінської премії, 1981-го став Героєм Соціалістичної Праці

1987, 20 грудня — помер у Москві. Похований на Новодівичому кладовищі. Того року очолюваний ним 45 років Державний театр мініатюр у Москві перейменували на "Сатирикон". Із 1988-го художній керівник театру — син Аркадія Райкіна Костянтин. Донька Катерина працює у Фонді ім. Аркадія Райкіна при театрі "Сатирикон"

 

Зараз ви читаєте новину «Про смерть Райкіна його діти сказали матері після похорону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути