четвер, 27 грудня 2012 19:50

Мішати тісто треба зі сходу на захід. Пудинг британці починали готувати за місяць до свят

Автор: малюнок з сайта www.flickr.com
  Різдвяний пудинг знімають з пари після шести годин готування, малюнок XIX століття
Різдвяний пудинг знімають з пари після шести годин готування, малюнок XIX століття

"Це суміш бичачих язиків, курятини, яєць, цукру, родзинок, лимонної й апельсинової цедри, а також купи різних спецій". Так описував пудинг, який британці готували до Різдва, один француз на початку XVIII століття.

У ті часи ця святкова страва дивувала іноземців. Вівсянку варили на м'ясному бульйоні та кидали в неї чорнослив, хлібні крихти, горіхи й мед. Розповідаючи, як британці насолоджуються такою-от різдвяною "сливовою кашею", французький автор додає: "Мало кому з іноземців вона смакує". Збоку виглядало так, що пудинг, у якому були і м'ясо, і солодощі, готують з того, що не доїли, але викинути шкода. Тож рештки їжі вимішують, додають збиті яйця й запікають у печі.

Звідки і коли саме з'явився пудинг на різдвяному столі в жителів Британських островів, не можуть достеменно сказати навіть історики. Нібито він розвинувся з м'ясних консервів, що готували давні брити. Щоосені вони забивали надлишок домашньої худоби, бо через брак кормів її годі було прогодувати впродовж зими. А щоб м'ясо зберігалося якомога довше, разом із чорносливом — єдиним тоді доступним сухофруктом і консервантом — клали в тісто й довго тушкували на повільному вогні.

Що багатшими ставали британці, то більше сухофруктів, а потім і цукру та спецій додавали до пудингу в процесі консервації. Тим більше що Велика Британія почала обростати колоніями й до неї попливли всілякі екзотичні делікатеси. Їх додають не задля його довшого збереження, а просто експериментують зі смаками. Приміром, привезені з-за морів родзинки витісняють сушені сливи. Зі страви зникає м'ясо, але от лій — яловичий жир — до її складу входить досі. У часи королеви Вікторії, яка правила з 1837-го до 1901 року, пудинг остаточно стає різдвяною стравою. І готують його з тих самих складників, що й тепер: борошно, фрукти, жир, цукор та спеції. Його легко приготувати й зберегти. Він смачний і надовго тамував голод — головні причини популярності пудингу.

Готувати різдвяний пудинг належить у 25-ту неділю після Трійці. Вона випадає у другій половині листопада. Цей день називають Замішувальною неділею. У церквах правлять спеціальну службу й читають "пудингову" молитву. Вдома вся сім'я знаходиться біля приготування пудингу. Кожен мусить його хоч трохи помішати. Мішати тісто треба зі сходу на захід, як три царі йшли до Ісуса-немовляти. Кожен із членів родини при цьому має пригадати свою заповітну мрію. Складників до пудингу тоді приписано класти 13 — на честь Христа та 12 апостолів. Замішане тісто колись викладали в полотняну торбину й підвішували над каструлею, в якій парував окріп. На такій водяній бані пудинг готували протягом 6 год. Нині використовують спеціальні форми.

"У кімнату повалила пара! Це пудинг вийняли з казана. Запахло, як під час прання! Це — від мокрої серветки. Тепер пахне, як біля корчми, коли поруч цукерня, а в сусідньому будинку живе праля! Звісно, це несуть пудинг! — описує Чарлз Діккенс приготування головної різдвяної страви у британців. — І ось з'являється місіс Кретчит — розчервоніла, засапана, але з гордовитою усмішкою на обличчі та з пудингом на тарелі, — таким надзвичайно твердим та міцним, що він радше схожий на рябе гарматне ядро".

Далі пудинг має вилежатися щонайменше чотири тижні — тоді всі смаки й запахи в ньому визріють і змішаються.

На Різдво на пудингу ворожили, перш ніж почати його їсти. Отримавши свій шматок, кожен шукав, чи не сховано там чогось. Пташина кістка — віщує подорож, обручка — одруження, ґудзик — холостякувати ще рік. Найбажанішою знахідкою досі є срібна монетка. Хто її знайде в своєму шматку пудингу, ще цього року має розбагатіти.

На малому вогні тримати шість годин

— Вживання пудингу — символ єдності імперії, — заявив на Різдво 1928 року один британський високопосадовець.

У Великій Британії саме відбулася масштабна рекламна кампанія — пропагували товари, які привозили з колоній Британської імперії, "у якій ніколи не сідає сонце", бо її володіння були розкидані по всьому світу. "Без імперії Британія буде просто холодним і неважливим маленьким островом, де нам усім доведеться тяжко працювати, а харчуватися — картоплею й оселедцями", — писав наприкінці 1920-х письменник Джордж Орвелл. Втіленням імперської ідеї стала традиційна різдвяна страва пудинг, бо для його приготування необхідні були понад десяток компонентів з усіх колоній.

Метрополія із цього рецепту виробляла тільки хлібні крихти, борошно та яйця. А з них пудингу не зліпиш. Королівський кухар того 1928 року, приміром, подав такий "імперський" рецепт різдвяного пудингу:

450 г смородини — з Австралії,

900 г родзинок — з Австралії або Південної Африки,

150 г тертих яблук — із Великої Британії або Канади,

450 г хлібних крихт — із Великої Британії,

450 г яловичого жиру — з Нової Зеландії,

200 г цукатів — з Південної Африки

250 г борошна — з Великої Британії,

250 г цукру — з Вест-Індії або Гвіани,

5 яєць — з Великої Британії або Ірландії,

15 г меленої кориці — з Індії або Цейлону,

7,5 г меленої гвоздики — із Занзібару,

7,5 г меленого мускатного горіха — з Вест-Індії,

Чверть чайної ложки приправи для пудингу — з Індії або Вест-Індії,

35 мл бренді — Австралії, Південної Африки, Кіпру або Палестини,

35 мл рому — з Ямайки або Гвіани,

0,5 л пива — з Англії, Вельсу, Шотландії або Ірландії.

Усі складники змішати. Тісто викласти у спеціальний мішок або форму для пудингу, накриту промасленим папером. Наполовину занурити в окріп. На малому вогні тримати 6 год., підливаючи воду по мірі википання.

 

Зараз ви читаєте новину «Мішати тісто треба зі сходу на захід. Пудинг британці починали готувати за місяць до свят». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути