четвер, 13 жовтня 2011 10:49

Експедиція Нансена пережила три полярні ночі по 176 діб

Автор: фото З САЙТА WWW.blogs.ei.columbia.edu
  Фрітьоф Нансен по закінченні гімназії довго обирав між живописом і наукою. Урешті-решт вступив до університету на відділення зоології. Потім усі свої книжки про подорожі ілюстрував власними малюнками
Фрітьоф Нансен по закінченні гімназії довго обирав між живописом і наукою. Урешті-решт вступив до університету на відділення зоології. Потім усі свої книжки про подорожі ілюстрував власними малюнками

На березі Гренландії норвезький дослідник-полярник Фрітьоф Нансен 1889 року побачив уламки судна, яке затонуло в Чукотському морі — в іншому кінці Північного Льодовитого океану. А трохи далі плавали стовбури кедрів, що їх виносили в моря сибірські річки. "Отже, в Північному Льодовитому океані є течія, яка тягне все це сюди, — збагнув Нансен. — І я нею скористаюся". Він вирішив дістатися Північного полюса, де доти не був ніхто, й вивчити ті місця. Експедиція мала тривати три роки.

Його збирала в дорогу вся Норвегія. Одні надсилали гроші чи прилади, вчені добирали провіант, найкращі корабельники допомагали будувати судно. Його назвали "Фрам" — норвезькою "Вперед". Конструкцію корабля придумав Нансен. Дно було схоже на яйце. Тому, коли крижини напирали на борти, то не розламували судно, а виштовхували вгору. Бо корабель мав умерзти в кригу і з нею за течією рухатися океаном у бік полюса. На спорудження "Фрама" парламент виділив кошти, але з умовою: в експедиції мають бути тільки норвежці — щоб уся слава підкорення Північного полюса дісталася Норвегії.

Півтора року Нансен перевіряв кожен предмет, який думав узяти із собою, ретельно добирав команду. Окрім капітана, на борту були 12 людей: штурман, двоє офіцерів, лікар, двоє машиністів, кухар, гарпунник, решта — матроси. У подорож вирушили 22 червня 1893 року. На судні відразу запровадили суворий режим. Уставали о восьмій ранку. Провадили постійну наукову роботу. Метеорологічні записи вели цілодобово, що 2–4 год. Здійснювали також астрономічні й магнітні спостереження, дослідження з гідрографії. Збирали тварини і рослини, спостерігали за північним сяйвом.

"Неважко було придумати для кожного роботу, яка давала б йому достатньо руху й розважала настільки, щоб час не здавався йому нестерпно довгим", — занотовував у щоденнику Нансен. Постійно робили дрібний ремонт на судні або в його оснащенні, носили ящики з харчами з трюму на камбуз, добували для кухні чистий прісний лід. Завжди була яка-небудь робота в майстернях. Вечори проводили за нехитрими іграми. Спати лягали близько півночі, виставивши варту.

У 20-х числах вересня "Фрам" умерз у кригу. Почався дрейф на північ. Учасники експедиції пережили три полярні ночі по 176 діб. У приміщеннях було тепло. Мали запаси вугілля, аби топити, а також динаміту й пороху для підривання льоду. Та одноманітність життя дедалі гнітила. Навіть робота не завжди рятувала від похмурих думок.

"Понеділок, 26 березня. Стоїмо непорушно; дрейфу немає. Чи довго це триватиме? Весна настає, але не приносить радості. Тут так само понуро й холодно, як завжди. Ще сім років такого життя або навіть чотири — що буде тоді з душею? Я не маю більше мужності думати про майбутнє. Що буде вдома, коли минуть роки й ніхто не повернеться? Я знаю, це хворобливий настрій; але бездіяльна, мертва одноманітність без будь-якої зміни пригноблює дух", — писав Фрітьоф Нансен.

У березні 1895-го він помітив, що корабель дрейфує повз Північний полюс. З'ясували, що так проходить течія, яка несла "Фрам" у крижині. Тоді, залишивши судно, дослідник з одним із членів екіпажу рушив далі на собачих упряжках. Узяли троє нарт і лижі, харчі для себе й собак, прилади. До полюса просувалися з великими труднощами — через нагромадження крижин і ополонки. Коли сиділи на санках і обідали, вітер проймав до кісток, хоч обидва куталися у вовняні ковдри. "Ми розстелили наш спальний мішок і залізли в нього з їжею, але я так стомився, що миттю заснув зі шматком хліба в руках", — занотував якось дослідник.

Упродовж переходу він вів метеорологічні і гідрологічні спостереження. Коли з товаришем дійшли до точки 450 км від Північного полюса, Нансен вирішив повернути назад. "Лід стає все гірший, і ми зовсім не посуваємося вперед. Нічого, крім хаосу крижаних брил, аж до обрію. Немає сенсу йти далі; ми лише гаємо дорогоцінний час". Не знаючи, де саме "Фрам", полярники зазимували на архіпелазі Землі Франца-Йосифа. Полювали на моржів і білих ведмедів, жили в наметі з моржевих шкур. У травні 1896-го їх підібрала англійська експедиція і на своєму кораблі доправила на батьківщину. 13 серпня Нансен із попутником зійшов на норвезький берег. А через шість днів повернувся "Фрам", цілий та непошкоджений.

Після експедиції норвежець здобув усесвітню славу. Мав нагороди урядів різних країн, був професором кількох університетів.

У квітні 1909 року американці Роберт Пірі та Фредерік Кук оголосили, що побували на Північному полюсі. Але науковці виявили, що насправді жоден із них туди не дійшов. 1937-го на полюсі висадився десант радянських учених на чолі з Іваном Папаніним. Вони пробули на плавучій крижині 274 дні.

Був чемпіоном Норвегії з бігу на лижах і ковзанах

6-річний Фрітьоф Нансен одного березневого ранку раз по раз вибирався на високу гору, надівав лижі та мчав униз, щоби стрибнути з великого трампліна. Але лижі, що дісталися від старших братів, були різні завдовжки й погано трималися. Урешті хлопець упав і розбив голову. Пішов додому.

— Дитино, в тебе все лице розпухло! — скрикнула економка. — Треба мамі сказати.

— Не треба! — злякався Фрітьоф. — Тоді мені доведеться сидіти вдома, а я хочу сьогодні взяти цей трамплін!

Економка промила рани, заліпила їх пластиром, і хлопчик знову побіг на гору. Лише у сутінках зміг-таки красиво злетіти з трампліна.

Дорослий сусід, побачивши це, зупинив під горою коня і крикнув:

— Гей, Фрітьофе! Я подарую тобі справжні лижі!

Через кілька років Нансен здобув перший приз на змаганнях. Згодом він став чемпіоном Норвегії з бігу на лижах і ковзанах. 12 років поспіль вигравав першість країни з перегонів на довгі дистанції.

 

1861, 10 жовтня — народився в садибі Стуре-Френ поблизу сучасної норвезької столиці Осло в родині адвоката і графині

1880 — вступив до університету. Почав цікавитися полярними дослідженнями. 1882-го простим матросом найнявся в рейс на промислове судно, що полювало на тюленів

1888–1889 — із трьома норвежцями і двома лапландцями здійснив перехід крізь плавучу кригу до східного узбережжя Гренландії за 45-градусних морозів. Сани з провізією та інструментами несли на собі

1889 — одружився зі співачкою Євою Сарс. На другий день після весілля молодята вирушили на географічний конгрес до Ньюкасла в Англію. Потім — по містах Норвегії, а також Данії, Німеччини, Ірландії. Нансен розповідав про свій проект експедиції до Північного полюса, намагаючись привернути до нього увагу. Мали п'ятеро дітей. Єва померла від пневмонії 1907-го, коли Нансен був норвезьким послом у Лондоні. Удруге одружився 1919-го із сусідкою Сігрун Мунте. З нею зустрічався ще за життя Єви — мав славу ловеласа

1922 — отримав Нобелівську премію миру "за багаторічні зусилля з надання допомоги беззахисним". Під час Першої світової війни рятував біженців, згодом допомагав голодним у більшовицькій Росії

1930, 13 травня — помер у норвезькому місті Люсакер. 2000 року співвітчизники проголосили його "норвежцем тисячоліття"

 

Зараз ви читаєте новину «Експедиція Нансена пережила три полярні ночі по 176 діб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути