пʼятниця, 08 травня 2015 18:03

Запалені мигдалини: видаляти чи ні?

Запалені мигдалини: видаляти чи ні?

Видаляти чи лікувати запалені мигдалини - таке питання стоїть перед пацієнтами вкрай часто. Навколо діагнозу "тонзиліт" панує безліч міфів. Що ж це за хвороба, чому виникає і як її лікувати, детально роз'яснює в інтерв'ю для Gazeta.ua столичний отоларинолог Едуард Стоянов.

Що насправді для пацієнта значить діагноз "запалення мигдалин"?

Тонзиліт - запальний процес в області піднебінних мигдалин, який протікає особливо довго, в порівнянні зі звичайною застудою. Піднебінний мигдалини - це орган, розташований в горлі. Основна роль мигдаликів - формування захисних механізмів організму людини. Найбільш активні мигдалини в дитячому віці. Тоді виробляється стійкий імунітет до різних інфекцій. Але так працюють здорові мигдалини. У випадку, якщо через переохолодження, застуди, наявність поліпів і аденоїдів, каріозних зубів або ж хронічних гайморитів, мигдалини запалюються, і причому неодноразово. Формується хвороба - хронічний тонзиліт. Нормальна тканина мигдаликів змінюється, формуються рубці. Вони звужують і закривають лакуни мигдалин, це утворює стійкі вогнища гнійної інфекції.

Чим загрожує запалення мигдалин, якщо його не лікувати?

Нерідко це загрожує такими ускладненнями, як ревматизм, ревмоартрити, системний червоний вовчак, захворювання шкіри, нирок. Також є ризик отримати хвороби щитовидної залози. Хронічний тонзиліт може стати причиною і тривало підвищеної температури, зниження слуху і функції носових шляхів. Останнім часом лікарі говорять про те, що через якийсь час через таку хворобу з'являється і вегето-судинна дистонія. Тому що раніше виявити запалення мигдалин, тим менше складних наслідків це принесе здоров'ю.

За наявності яких симптомів пацієнту варто скоріше звертатися до лікаря?

Важливо піти до лікаря при перших симптомах тонзиліту. Насторожити повинні біль у горлі, відчуття грудки, температура, почервоніння горла. Також може бути неприємний запах з рота і сухість у горлі вранці.

Як лікувати хронічний тонзиліт? Залишити чи видалити запалені мигдалини?

Скільки знайомих та інших "розумних" порадників є на цей рахунок. У тому числі й інтернет. Голова обертом піде від пошуку вирішення цього питання. Природа не створила в людині нічого зайвого. Мигдалини необхідні, щоб підтримувати місцевий імунітет за умови, що ці органи здорові. Коли ж не здорові, то ставиться питання про їх видалення. Сучасні ліки дозволяють зберегти мигдалини все частіше. Видалення зазвичай призначають, коли ніякі інші методи лікування не допомогли. Лише тоді доводиться вдаватися до операції.

Які є методи лікування, крім хірургічного?

Ефективний метод - промивання лакун мигдалин. Так очищають мигдалини від гною і інфекції. Результат приносить і лазеротерапія. Ще один популярний сьогодні метод - застосування гелій-неонового випромінювання. Він активізує імунну систему, при якому організму "допомагають" вилікуватися значно швидше. Дуже корисні також інгаляції, світлолікування. Більш традиційні методи - це обробка антисептиками, антибіотики. Які методи використовувати, підкаже тільки лікар, бо кожен випадок хвороби дуже різний.

Зараз ви читаєте новину «Запалені мигдалини: видаляти чи ні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути