середа, 18 січня 2017 14:05

Вісім медичних правил для тих, хто стрибає в ополонку

Вісім медичних правил для тих, хто стрибає в ополонку
Фото: vchasno.com

Купатися в ополонці та виконувати правила, щоб не захворіти у свято Хрещення Господнього рекомендує лікар-терапевт Микола Крижковий, 34 роки. Бо без консультації з медиками можна заробити інфаркт та отримати загострення хронічних захворювань.

Пройдіть медогляд. Якщо ви не навідувались до лікарів впродовж багатьох років та не впевнені, що ваше тіло здорове - не варто ризикувати з екстремальним зануренням. Бо за таких хвороб, як глаукома, цукровий діабет, холецистит, виразка шлунку чи захворювання серцево-судинної системи стрибати в ополонку протипоказано. Не дозволені подібні процедури також чоловікам та жінкам, які мають проблеми з геніталіями - що страждають від простатиту, аденоми, запальні процеси інтимної сфери у жінок. Сюди ж належать люди, які страждають від безсоння, схильні до невротичних реакцій, перебувають на обліку у невропатологів, навіть коли отримують психологічну допомогу.

Прислухайтеся до свого серця. Якщо від одної лише думки про ополонку вам стає зле - не варто себе силувати. Бо де гарантія, що екстремальні почуття не дадуться взнаки після стрибання. Сприймайте можливість купання як нагоду до молитви. Це час, коли можете через жест своїм тілом попросити Всевишнього очистити душу і тіло. Якщо приєднуєтесь до занурення - молиться з іншими "Отче наш" та думайте передусім про Творця.

Візьміть з собою змінний одяг. Після того, як вийдете з води, одягніть м'який теплий одяг, бажано без синтетичних волокон. До ополонки заходять у капцях на неслизькій підошві, пірнають у купальнику. Добре мати з собою рушник чи простирадло для розтирання.

Дбайте про безпеку. Зазвичай люди опускаються в ополонки випробувані для масового купання. Відстань до дна має бути не більш ніж 1,8 м. Добре, коли є огорожа та чатують рятувальники. Ополонка має бути очищена від осколків льоду, щоб не поранитись. Вперше пірнати можна за температури - 2 -5 градусів морозу. Мінус 10 - небезпечний поріг для людини без досвіду моржування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвора на онкологію побіжить марафон на семи континентах

Підготуйте тіло до купання. Готувати тіло до морозу можна почати за тиждень до пірнання. 3-4 дні виходьте на вулицю чи на балкон в літньому одязі на хвилину. Потім зробіть по одному обливанню на день відром холодної води. Неподалік ополонки розігрійтесь рушником, порухайтесь, зробіть кілька вправ. Однак постарайтеся не спітніти. Спиртного не пийте - бо від нього гаряче відчуття в тілі є ілюзією, а від переохолодження хвороби не уникнути.

Правильно харчуйтеся. Відмовтеся на тиждень від цитрусових, зелені, шипшини та інших продуктів з вітаміном С, бо через надмір стимуляції імунітет може впасти після купання. Добре поїжте за 2 год. до занурення.

Не мочіть волосся. Голова - найчутливіша частина тіла людини. Після пірнання, не ходіть вулицею з мокрим волоссям.

Не перебувайте у воді більше кількох хвилин. Ви можете відчути себе героєм у холодній воді. Але не плавайте там довго. П'ять хвилин під водою - і дістанете переохолодження та непотрібні хвороби. Для того, щоб зануритися 3 рази згідно з традицією, досить 10 с.

Зараз ви читаєте новину «Вісім медичних правил для тих, хто стрибає в ополонку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути