пʼятниця, 18 листопада 2016 10:42

Від застуди захищає тільки вакцинація - головний імунолог Києва

Від застуди захищає тільки вакцинація - головний імунолог Києва
Фото: kp.ua

Із різким зниженням температури повітря частішають випадки застуди. Щоб вберегтися від неї не обов'язково їсти лимони, часник та квашену капусту. Захистити організм може тільки вакцинування. Про це сказав Федір Лапій, головний дитячий імунолог Києва.

"Ніякі таблетки чи вітаміни для підтримки імунітету не захистять людину від застуди. Єдине, що я пораджу, це вакцинація. Щоправда, поки в Києві ще станом на 14 листопада вакцина проти грипу не отримала необхідних документів для реалізації та використання в Україні. Вакцини від двох виробників пройшли лабораторний контроль. Швидше за все, вона буде найближчими днями. Її буде недостатньо, але тим не менше, це дійсно те, що довело свою ефективність у профілактиці грипу", - каже лікар

В холодну пору люди хворіють через зменшення кількості сонячних днів. Ультрафіолет погано діє на віруси, і коли багато сонця – віруси гинуть. При низьких температурах віруси краще почуваються, ніж при високих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцини зберігають у холоді

"Коли холодно, ми закриваємо вікна, щоб зберегти тепло. При цьому зменшується кількість провітрювань і збільшуються шанси підхопити ту чи іншу недугу. Тому говорити, що зимою ми частіше хворіємо через те, що не носимо теплих речей – не дуже коректно. Так само некоректно говорити про навантаження на імунну систему", - каже імунолог.

Віруси швидше передають не в морози, а у вологу погоду. Збудник міститься в аерозолі, що виділяється від хворої людини. За вологої погоди аерозоль довший час як туман висить у повітрі. Що довше збудник висить у повітрі, то більше шансів, що через цей "туман" зі збудником пройдуть люди.

"В Україні низький рівень довіри населення до вакцинації через міфи, народжені самими ж лікарями. Це проблеми освіти та верифікації інформації. Це проблема прищеплення критичного мислення. Лікарі часом підхоплюють певні чутки і самі їх домислюють. Коли мої колеги звинувачують ЗМІ у тому, що вони заважають нам працювати, я кажу: після сюжету до кого приходить пацієнт зі своєю проблемою до журналіста чи до вас? До вас. Якщо він вам не довіряє, до чого тут ЗМІ? А взагалі лікарів не вчать спілкуватись з пацієнтами", - говорить лікар.

Зараз ви читаєте новину «Від застуди захищає тільки вакцинація - головний імунолог Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути