субота, 28 травня 2016 11:05

Вчені знайшли легкий спосіб вкласти спати плачуче немовля

Вчені знайшли легкий спосіб вкласти спати плачуче немовля
Фото: vidpoviday.com

Дослідники з Австралії встановили, що дати дітям виплакатися і заснути — цілком нормально. Техніка тренінгу сну, заснована на такому підході, ефективна і не спричинює стрес у дитини та емоційних наслідків, повідомляє CNN.

Команда університету Фліндерса в Аделаїді — працювали із 43-ма парами батьків, які виховували малюків віком від 6 до 16 місяців. У всіх їхніх дитей були проблеми зі сном.

Третину батьків науковці попросили залишити кімнату за хвилину після того, як вони вклали дитину до ліжка. Якщо малеча плакала, батьки мали чекати усе довше і довше перед тим, як повернутися і заспокоїти маля.

Другу третину молодих батьків попросили спробувати нову техніку тренування сну — дитину вкладають до ліжка ближче до того часу, коли він чи вона зазвичай засинає. Дорослим дозволяли лишатися у кімнаті, доки маля задрімає.

Решта батьків, контрольна група, не використовувала технік тренування сну, натомість вони одержували інформацію про сон дитини.

Через три місяці після початку експерименту дослідники встановили, що діти у групі "виплакались і заснули" засинали на 15 хвилин швидше за дітей у контрольній групі.

Діти, батьки яких використовували техніку вкладання у певний час, вже дрімали на 12 хвилин раніше за контрольну групу.

Докладні висновки науковців опубліковано у журналі Pediatrics.

Спосіб "виплакатися" був кращим за метод часу і за іншими параметрами: діти з першої групи прокидалися рідше і спали довше.

Професор психології в університеті Темпла Марша Вайнрауб пояснила, що додатковий сон допомагає і батькам, і дітям. Коли ви чекаєте, доки засне дитина, кожна хвилина має значення.

Найважливішим аспектом дослідження, на її думку, є те, що ці техніки тренування сну є безпечними для дитини — і для короткострокового використання, і для більш тривалого.

Дослідники встановили, що рівень кортизолу у дітей— гормону стресу — був нижчим під час процесу тренування навичок сну.

Через рік після початку експерименту діти не виказували ознак міцнішої прив'язаності до батьків, а ті, у свою чергу, не повідомляли про якісь проблеми у поведінці малечі порівняно з родинами у контрольній групі.

Вчені розповідають, що усі батьки спочатку були стурбовані, адже "експерти" говорили їм, що ці техніки обов'язково викличуть стрес у дитини, однак дослідження довело, що цього не сталося.

"Якщо ж батьки не хочуть лишати дитину зі сльозами, є друга техніка, вона м'якша і ефективна — це вкладати дитину спати найближче до того часу, коли вона зазвичай засинає вночі сама", — додав професор і порадив шукати інструкцій на сайті університету.

Читайте також: Встановлено найкращий вік чоловіків для батьківства

Учасникам експерименту не знадобилися усі три місяці, щоб малеча навчилась засинати. Це сталося вже за тиждень тренувань.

Науковцям довелося пояснювати батькам, що таке тренування — не покарання для дітей, а лише встановлення ліміту опіки. На думку дослідників, діти почуваються та функціонують краще. Варто давати дітям простір, щоб вони засинали самотужки, кажуть автори дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли легкий спосіб вкласти спати плачуче немовля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути