четвер, 18 квітня 2024 00:30

Три дії, які треба робити у ліжку для кращого сну: поради психіатра

Три дії, які треба робити у ліжку для кращого сну: поради психіатра
Єдині три дії, які треба робити у ліжку для кращого сну: думка психіатра Фото: pinterest

Покращення сну важливо на багатьох рівнях.

Це допомагає покращити когнітивні функції та настрій, зміцнюючи наш імунітет, щоб залишатися здоровими, і дає нам енергію, необхідну для щоденних справ, пише realsimple.

"Сон має важливе значення для захисту нашого здоров'я та психічного здоров'я, а також для сприяння здатності організму самовідновлюватися з точки зору розуму та тіла. Ми знаємо, що дефіцит сну може схилити нас до хвороби, а також посилити запалення. Порушення сну також може схилити нас до почуття тривоги або дратівливості", - каже психіатр Аллі Шарма, який є співзасновником і головним медичним директором Being Health.

Він розповів, що зробити, щоб краще засинати щовечора і висипатись.

Для чого використовувати свою спальню

"Ми повинні використовувати наші ліжка лише для трьох речей: сну, сексу та хвороби. Це просте правило стратегії трьох "S" працює, якщо ви старанно не включаєте нічого іншого", - каже Шарма.

Чого уникати перед сном

Намагайтеся уникати роботи або використання спальні для завдань, які активізують і не пов'язані з почуттям спокою. Ці види діяльності можуть включати будь-які дії: від прокручування телефону, перегляду телевізора або роботи в ліжку. Використовуйте своє ліжко для сну, для сексу та інтимних стосунків, а також коли ви хворі й потребуєте відпочинку.

Читайте у вітальні, щоб відмежувати це від сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як сон голяка впливає на артеріальний тиск

Використання спальні лише для трьох особливих речей може допомогти висипатися щоночі. Йдеться в середньому про 7-9 годин. Просто дотримуйтесь цього режиму, щоб кожен вечір був таким же спокійним.

"Переконайтеся, що щовечора лягаєте спати приблизно в один і той самий час і щоранку прокидаєтеся в той самий час. Ваша кімната має бути заспокійливою та створювати умови для гарного сну", - каже доктор Шарма.

Інші ключові принципи для гарної гігієни сну

Спробуйте розслабитися принаймні 30-60 хвилин перед сном, читаючи, займаючись йогою чи медитацією, або насолоджуючись теплою ванною. Будь-яке з цих розслаблюючих занять може заспокоїти нервову систему і допомогти нам підготуватися до спокійного сну.

"Позбавлення сну може мати наслідки для здоров'я та психічного здоров'я. Життєво важливо зберегти свій сон будь-якою ціною", - каже доктор Шарма.

Деякі з нас люблять післяобідню дрімоту, особливо у вихідні, а також після смачного обіду.

Хоча денний сон має погану репутацію, він водночас і має багато переваг, які підтверджені наукою. Денний сон зменшує втому, підвищує працездатність і пильність та покращує настрій. Денний сон може позитивно впливати на сексуальне життя. Наприклад, покращити вашу витривалість і загальний настрій.

Зараз ви читаєте новину «Три дії, які треба робити у ліжку для кращого сну: поради психіатра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути