субота, 04 січня 2020 06:30

Шрифт Бра́йля змінили до невпізнання

Шрифт Бра́йля змінили до невпізнання
Алфавіт сліпих пишуть зі зворотньої сторони аркуша Фото: podrobnosti.mk.ua

4 січня відзначають Всесвітній день азбуки Брайля. Таке рішення прийняла Генеральна Асамблея ООН для підвищення обізнаності про значення азбуки слабозорих людей.

Шрифт Бра́йля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання людьми з порушенням зору, розроблений французом Луїсом Брайлем. В основі шрифту лежить комбінація шести крапок.

Луї Брайль втратив зір у 3 років і тому створи унікальну систему читання для сліпих і слабозорих людей. Спочатку він використовував техніку нанесення рельєфних написів штрихами. Однак незабаром перейшов на точки.

Щоб позначити перші літери алфавіту використовуються верхні й середні точки. Наступні букви позначають додаванням точок. Це може бути точка внизу ліворуч або праворуч, або з обох сторін. Для написання кириличних літер використовують додаткові спеціальні знаки. Під час читання рядки нумерують зверху вниз по стовпцях. На відміну від звичайного написання, шрифт Брайля складається з більшої кількості символів. У ньому використовується 63 символи та пробіл.

Так як мова Брайля складається з випуклих точок, наносити їх потрібно зі зворотної сторони сторінки. І робити це потрібно справа наліво, так як сліпі і слабозорі люди читають стандартно - зліва на право. Кожна точка має однаковий розмір, так само, як і одне шеститоччя.

Він однаковий для всіх книг, журналів і упаковок, адже одна комбінація повинна вміщуватися на одній подушечці пальця руки.

Зараз шрифт Брайля використовується у всьому світі. Ним позначають не тільки букви, але й цифри, ноти, а також технічні символи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики попередили про низьку працездатність на початку року

На сьогоднішній день у світі налічується близько 10 млн сліпих. Ще приблизно 130 млн людей мають дуже слабкий зір.

Часто м'ятний чай оздоровлює організм краще, ніж аптечні препарати. Вранці він бадьорить організм, як кава. Ввечері навпаки розслабляє та заспокоює. Цей напій знімає втому і усуває головний біль.

Завдяки протизапальним властивостям, м'яту можна використовувати для усунення кишкових і шлунковим спазмів.

М'ята відмінно посилює властивості інших трав, тому її варто додавати в напої від застуди. Наприклад у чай з імбиром, медом і лимоном.

Зараз ви читаєте новину «Шрифт Бра́йля змінили до невпізнання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути