Ексклюзиви
пʼятниця, 10 червня 2016 17:48

П'ять перших кроків після опіку
5

З настанням літа ризик отримати опік зростає. Крім побутових додається небезпека обпектися під час пікніка або на пляжі.

1. ПРИПИНЕННЯ КОНТАКТУ

Автор: фото silazdorovya
 
Якщо на одяг пролився окріп, його потрібно зняти відразу, доки не прилип до шкіри. Робити це потрібно так, щоб не зачепити гарячою тканиною обличчя і шию. коли до рани прилип одяг, не намагайтеся його зняти. Нанесіть протиопікове безпосередньо на поверхню тканини. Одяг навколо прилиплої до тіла ділянки потрібно обрізати по периметру.

При загорянні одягу його потрібно якомога швидше загасити. Для цього краще впасти на підлогу і накритися ковдрою.

Не можна поливати людину водою, якщо одяг загорівся від попадання пального. Вода в цьому випадку не зможе загасити вогонь. Пальне пошириться на всі ділянки тіла, утворюючи поверх води тонку плівку.

2. ОХОЛОДЖЕННЯ

Автор: фото ayzdorov.ru
 

Це основний етап надання першої допомоги при опіку.

Тримайте уражену область під повільним струменем холодної води або занурте її в холодну воду. Якщо рана відкрита, на неї слід накласти пов'язку з гідрогелем.

Читайте також : 5 загроз, що підстерігають вас на дачі

3. ЗНЕБОЛЮВАННЯ

Автор: фото netvolosam
 

Знеболювати опік треба одночасно з охолодженням. Якщо в аптечці є ліки від болю в таблетках, можна дати відразу подвійну дозу. Слід організувати доставку потерпілого в лікарню.

4. ЗАХИСТ ВІД ІНФЕКЦІЇ

Автор: фото ayzdorov.ru
 

На рану накладають пов'язку. У домашніх умовах її виготовляють із стерильної бавовняної тканини або бинта. При цьому не можна допускати, щоб пов'язка висихала , інакше вона просто прилипне і виникне запалення.

5. ДОГЛЯД ПРИ ЗАГОЄННІ

Автор: фото la-kry.ru/
 

Опіки гояться довше, ніж прості рани. При опіках 1 ступеня вже через два-три дні можна говорити про одужання, але навіть в такому простому випадку невірно надана перша допомога може привести до нагноєння і утворення рубців.

В процесі загоєння опіків можна застосовувати вологі антисептичні пов'язки і антисептичні емульсії і мазі.

ЧОГО НЕ СЛІД РОБИТИ

В жодному разі не заливайте місце опіку маслом або будь-якими іншими засобами з жиром. Це одна з найпоширеніших помилок, що допускаються при опіках. При опіках також не можна користуватися зеленкою або йодом, оскільки це може ускладнити визначення ступеня опіку лікарем.

Зараз ви читаєте новину «П'ять перших кроків після опіку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути